Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija Sve bliža...

Srbija Sve bliža Energetskoj povelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija iz godine u godinu beleži napredak u važnim energetskim pitanjima i sve je bliža uključivanju u Energetsku povelju – rekao je juče Urban Rusnak, generalni sekretar Energetske povelje tokom razgovora sa Ivicom Dačićem, predsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova, Dragomirom Markovićem, generalnim direktorom  „Elektroprivrede Srbije“, Bratislavom Čeperkovićem, izvršnim direktorom EPS – a i Aleksandrom Vlajčićem, direktorom Privrednog društva  „EPS Obnovljivi izvori“.

Rusnak je istakao da su dosadašnji napori srpskog energetskog sektora bili veoma važni, a da je posebno ohrabren namerom Srbije i energetskog sektora da se ubrza priprema izveštaja i stvore uslovi za prijem u Energetsku povelju.

– Članstvo u Energetskoj povelji moglo bi da ima pozitivan uticaj na napore Srbije da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji – rekao je Rusnak.

Inače, Srbija je sada posmatrač u Energetskoj povelji, a punopravni član može da postane ukoliko usvoji potreban pravni okvir u skladu sa propisima te organizacije. Članstvo u Evropskoj povelji je neophodan uslov za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a istovremeno i olakšica za pridruživanje EU.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je naglasio da je neophodno da se u našoj zemlji preduzmu svi koraci kako bi se priprema za članstvo u Energetskoj pvoelji završila do konferencije ove organizacije u novembru u Varšavi. On je rekao da bi za Srbiju bilo važno da pristupi Ugovoru o energetskoj povelji i tako bude u prilici da koristi odredbe Ugovora, posebno na polju investicione promocije i zaštite.

– Energetski sektor narednih godina čekaju vrlo značajne investicije, a članstvo u Energetskoj povelji biće od velikog značaja posebno za pitanja otvaranja regionalnih energetskih tržišta i energetske efikasnosti – rekao je Dačić.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS – a, istakao je važnost članstva u Energetskoj povelji, kako za Srbiju, tako i za EPS, jer povelja promoviše energetsku nezavisnost zemlje i kompanije koja ima ključnu ulogu u sigurnom snabdevanju električnom energijom.

Delegacija EPS – a juče je razgovarala i sa članovima Evropskog parlamenta, a domaćin sastanka bio je Viktor Boštinaru, član parlamenta i jedan od članova Kluba prijatelja Srbije u EP. Tokom razgovora sa parlamentarcima iz skoro svih zemalja članica EU najviše je bilo reči o projektima korišćenja obnovljivih izvora energije, unapređenju zaštite životne sredine i povećanju energetske efikasnosti. Članovima parlamenta predočen je izveštaj o urađenim projektima iz  „Zelene knjige EPS – a“, koje su EU i fondovi pomogli sa više od 100 miliona evra.

– Izveštaj pokazuje da je čak 70 odsto projekata iz  „Zelene knjige“ već realizovano i naši sagovornici u Direktoratu za energetiku i Evropskoj komisiji veoma su zadovoljni izveštajem, a ohrabruje najava da ćemo dobiti podršku od 150 miliona evra za buduće projekte za unaređenja zaštite životne sredine – objasnio je Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS – a.

Tokom posete Briselu delegacija Srbije i EPS – a, osim sa zvaničnicima zaduženim za pridruživanje, razgovarala je i sa Ginterom Etingerom, evropskim komesarom za energetiku, kao i Fabriciom Barbasom, zamenikom direktora Direktorata za energetiku.

Izvor Kwh Magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!