Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Strujni udar

Srbija: Strujni udar

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Organizaciona struktura EPS-a treba da se uskladi sa parametrima koji postoje u sličnim energetskim kompanijama, što znači da ceo sistem rada u EPS-u treba da pretrpi ozbiljne promene

Tek što su se građani malo oporavili od šoka posle avgustovskog poskupljenja struje za 10,9 odsto i problema nastalih prilikom plaćanja računa, iz Elektroprivrede Srbije stigla je vest da je za godinu dana sa novim rukovodstvom smanjen planirani gubitak od 22 milijarde dinara u 2013. na svega 800 miliona, a minus od 50 milijardi dinara manji je za 42,8 milijarde.

Uz taj podatak vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović naveo je na prvi pogled ohrabrujuću vest da se cena električne energije u Srbiji neće menjati sigurno do kraja ove godine. Odnosno, da EPS neće uputiti zahtev za povećanje cena električne energije za tarifne kupce do kraja 2013. godine.

Igra brojki

Iako je za građane s ionako tankim kućnim budžetom na prvi pogled ta vest ohrabrujuća, već sledeći podatak govori da nas novi strujni udar očekuje odmah posle Nove godine, jer je sigurno da EPS neće odustati od povećanja cena svojih usluga.

Naime, da bi se dostigla tržišna cena električne energije u Srbiji, bilo bi neophodno povećanje od 38 odsto. Koliki će to udar biti na standard, druga je priča.

Istovremeno, brojke koje rukovodstvo EPS-a iznosi kada je reč o poslovanju tog javnog preduzeća, jesu ohrabrujuće. Obaveze prema dobavljačima, koje su na kraju 2012. godine iznosile skoro 25 milijardi dinara, do kraja juna smanjene su za 8,5 milijardi. U prvih šest meseci EPS je proizveo 19 milijardi kilovatčasova struje, ili 6,4 odsto više nego u istom periodu lane, a do kraja godine očekuje se čak 37 milijardi, ili 0,8 odsto više od planiranog.

Nema sumnje da su takvi rezultati posledica preduzetih mera štednje u svim organizacionim celinama EPS-a i povećane proizvodnje struje.

Međutim, jezikom brojki ne mogu da se prikriju problemi koji su godinama prisutni u tom javnom preduzeću koje su potresale afere, a da se nije znala jasna odgovornost, pa samim tim ni imena i prezimena odgovornih.

Snabdevanje i distribucija

U takvim okolnostima ne čudi ni otpor promenama unutar EPS-a, posebno kada je u pitanju zakonska obaveza otvaranja tržišta i razdvajanja firmi za snabdevanje i distribuciju.

Posebno preduzeće za snabdevanje strujom trebalo je bude formirano prošle godine. Vlada Srbije je prošlog novembra naložila da se to uradi, ali je sve kasnilo zbog opstrukcija u Upravnom odboru EPS-a. Odluka o formiranju posebnog preduzeća podneta je tek u februaru.

Slabosti u radu nekih od pet elektrodistribucija, koje imaju potpisane ugovore sa EPS snabdevanjem, posebna su priča. Problemi, naročito oni u vezi sa organizacijom posla, izašli su na videlo u avgustu, kada su građani došli pred šaltere. Svakako da deo krivice za to snosi i menadžment.

Veliki problem su i dvostruki računi za struju koje su građani dobili. Građanima ostaje da direktor EPS snabdevanja Dejan Vasić ispuni obećanje da tako ubuduće neće biti za sve potrošače, nego samo za one koji imaju raniji dug.

„Uredne platiše, a njih je 80 odsto, dobijaće samo jedan račun, a drugo je obaveštenje o starom dugu za kupce koji nisu izmirili dugovanja“, obećao je Vasić.

To su samo neki od problema EPS-a. Njih građani vide i osećaju. Drugi problemi odnose se na dešavanja unutar tog srpskog giganta. Problema je mnogo, počev od hvatanja u koštac sa dospećima kratkoročnih kredita u 2013. i 2014. godini. Osim toga, organizaciona struktura treba da se uskladi sa parametrima koji postoje u sličnim energetskim kompanijama, što znači da ceo sistem rada u EPS-u treba da pretrpi ozbiljne promene ili „strujni udar“, kako to pre neki dan reče jedan od potrošača dok je pred šalterom čekao da plati račun.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!