Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Cena nafte...

Srbija: Cena nafte na osnovu slobodne procene, a ne tržišta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prema podacima od 31. jula, vozači u Srbiji plaćaju najskuplji dizel i benzin u poređenju sa državama regiona, a stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da se cena naftnih derivata u Srbiji, nažalost ne formira na osnovu tržišta nego neke slobodne procene.

Kapor za N1 objašnjava da se cena određuje na osnovu odluke Ministarstva rudarstva i energetike, na tu odluku utiče i Ministarstvo finansija i to je tako od februara 2022. godine.

„Ja ne vidim razlog da tržište ne odlučuje o ceni. Cene na svetskom tržistu su se stabilizovale, na relativno niskom nivou su u odnosu na period od pre nekoliko godina i ne vidim se da će one biti preterano veće u narednom periodu“, naveo je on.

Kako je naveo, ima mnogo faktora koji utiču na cene derivata.

„Mi jesmo zatvorena zemlja nemamo izlaz na mediteran tako da su transportni troškovi veći nego u drugim državama“, rekao je on i kao primer naveo Bugarsku i Rumuniju koje imaju izlaz na Crno more pa su i derivati značano jeftinijii.

U Srbiji postoji „korektivni faktor“ koji niko ne zna osim u resornom ministarstvu, kaže sagovornik N1.

„Oni po slobodnoj volji određuju kakav će da bude korektivni faktor. Akcize i poreska politika su kod nas na značano višem nivou u odnosu na druge države i to je značajan prihod za budžet Srbije“, istakao je Kapor.

Kaže da ne vidi razlog zbog čega bi se država mešala u određivanje cene nafte.

„Problem je što imamo dominantnog igrača na tržištu što je rezultat predaje Nis naftagasa u ruke Kremlju. Mi imamo vrlo kvalitetnu naftu Velebit koja se proizvodi u našoj zemlji koja bi pokrila oko 20 procenata naših domaćih potreba. Cene se ne koriguju iako imamo neke značajne promene na  svetskom tržištu, lokalnom, regionalnom“, rekao je on.

Kako je naveo, do pre nekoliko meseci Srbija je bila u prilici da uvozi rusku naftu koja je bila i još uvek je značano jeftinija od ostalih, pa je cena bila slična.

„Dakle neko je uzimao profit nauštrb građana, cena se ne formira na osnovu tržišta nego na osnovu neke slobodne procene, a zašto je tako to treba pitati ministarstvo“, naglašava, prenosi N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Slovenija: Petrol podeno tužbu zbog ograničavnja cena goriva

Energetska grupa Petrol zatražila je od slovenačkog Ustavnog suda da preispita odluku vlade da smanji profitne marže na određene naftne derivate, navodi se u saopštenju kompanije. Petrol smatra da je odluka vlade da smanji maksimalnu profitnu maržu na određene proizvode, ograničavajući mogućnost...

Bugarska: Lukoil razmatra prodaju imovine u Bugarskoj

Ruska naftna kompanija Lukoil saopštila je da procenjuje opcije za svoje bugarske kompanije, uključujući potencijalnu prodaju. Lukoil će raditi sa međunarodnim konsultantima u kontekstu „značajno promenjenih“ uslova poslovanja. Lukoil poseduje rafineriju nafte Lukoil Neftohim Burgas koja se nalazi u blizini grada Burgasa, 220...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!