Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Sredstva koja...

Srbija: Sredstva koja izdvaja država mala, javna preduzeća nemaju novca

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Suma od 500 miliona evra koju je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nedavno najavio kao dodatna sredstva koja će država izdvojiti za ulaganje u energetiku u narednih pet godina je nedovoljna za planirana ulaganja s obzirom da javna preduzeća u energetskom sektoru nemaju novca za investicije, smatra stručna javnost u Srbiji.

Iako je, primera radi, ministar energetike Aleksandar Antić najavio da će u narednih pet do sedam godina Elektroprivreda Srbije uložiti milijardu evra u zaštitu životne sredine, stručna javnost je veoma skeptična da ne samo to već i sva ostala javna preduzeća u sektoru energetike mogu da dođu do te sume bez da se ne zadužuju kod komercijalnih banaka ili međunarodnih finansijskih institucija.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske kuće Enerdži sejving grup, kaže za Danas da je veoma teško govoriti o visini ulaganja u energetiku u narednih pet godina ako se ne zna konkretno šta je sve planirano da se gradi u Srbiji u tom sektoru.

– Ako posmatramo sumu koju je država spremna da izdvoji, može se konstatovati da je ona dovoljna da pokrije oko 20 do 30 odsto pojedinih energetskih projekata. Javna preduzeća poput Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije nemaju dovoljno sopstvenih sredstava da bi investirala dok je Srbijagas prezadužen pa takođe ne može da bude partner državi u sprovođenju energetskih projekata – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je stoga jedini način da za sprovođenje energetskih projekta u Srbiji da država pronađe pouzdane inostrane partnere ili da koristi kredite komercijalnih banaka. – Bez toga to neće biti moguće jer javna preduzeća ne raspolažu sa potrebnim sredstvima a država je spremna da odvoji svega 500 miliona evra, što je nedovoljno za sprovođenje energetskih projekata – istakao je Ružić.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je predsednik Srbije do sada u više navrata davao niz izjava koje se na kraju nisu ostvarile.

– S obzirom na takva iskustva veliko je pitanje da li treba poverovati u njegovu izjavu da će Srbija u narednih pet godina investirati sumu od 500 miliona evra. Takođe, to je nedovoljna suma za ulaganja u energetski sektor. Primera radi, ulaganje u izgradnju jedne gasne elektrane koja bi bila zamena za proizvodnju iz termoblokova na ugalj košta oko 400 miliona evra, dok bi izgradnja novog bloka u termoelektrani Kolubara B koštala najmanje milijardu evra. Shodno tome jasno je da je 500 miliona evra potpuno beznačajna suma bez da budu uložena dodatna sredstva – navodi Vuletić.

Podatak da li javna preduzeća u oblasti energetike poseduju potrebna sredstva za ulaganja koja je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušali smo da proverimo u EPS-u i Srbijagasu, ali do danas nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Podsećanja radi, predsednik Vučić je predstavljajući investicioni program „Srbija 2025“ najavio da će država uložiti 500 miliona evra za ulaganja u oblast energetike.

– Kada se pogleda samo ta cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća – istakao je Vučić. Prema njegovim rečima, dodatni novac će biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B kao i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Izvor; Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!