Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Solarna energija...

Srbija: Solarna energija proizvedena leti može da se troši zimi

Supported byspot_img
Supported byspot_imgDomaćinstva koja su postavljanjem solarnih panela na svoje kuće ili zgrade hteli da troše samo onu struju koju sami proizvode, osim troška postavljanja ovih sunčanih ploča moraju da vode računa i gde će da skladištiti električnu energiju. Reč je o onim količinama struje koja se proizvede tokom dana kada sunca ima najviše, a domaćini i stanari zgrada su najčešće na poslu pa je i potrošnja minimalna.

Šta se dešava s tom proizvedenom električnom energijom, gde se ona deponuje i da da li može da se iskoristi onda kada je potrošnja veća a struje nema dovoljno?

Željko Marković, stručnjak za energetiku i jedan od bivših direktora u „Elektroprivredi Srbije”, odgovara da kada je reč o kupcima-proizvođačima struje, oni mogu da ugrađuju baterijska postrojenja za skladištenje električne energije čime višak proizvedene struje čuvaju za kasnije korišćenje. Ali, dodaje, treba imati na umu da izgradnja solarne fotonaponske elektrane sa dodatkom baterijskog skladišta poskupljuje investiciju.

– Stoga, kada govorimo o malim elektranama od nekoliko kilovata, višak proizvedene struje se plasira u mrežu, a snabdevač se dalje brine o tim viškovima. U takvim slučajevima, za kupca-proizvođača, sama električna mreža postaje „virtuelna” baterija, gde deponuje svoje viškove u proizvodnji, da bi ih kasnije, kada mu zatreba, njih koristio, i to bez dodatnih troškova u investiciji. Ovo je naročito velika pogodnost za domaćinstva koja se greju na struju, koja leti mogu da proizvedu električnu energiju, a koristite je zimi. Ovakva pogodnost je data samo kupcima-proizvođačima iz kategorije domaćinstva – navodi Marković.

Кupci-proizvođači koji su na komercijalnom snabdevanju, takođe mogu da plasiraju viškove u mrežu u dogovoru sa svojim snabdevačem, pri čemu njihov snabdevač otkupljuje tu energiju od njih, ali po nešto nižoj ceni u odnosu na onu po kojoj ih snabdeva, jer snabdevač ima određene troškove u vezi sa daljim plasmanom tako otkupljene električne energije.

Marković napominje da se viškovi mogu sačuvati konverzijom te struje u neki drugi vid energije.

– Najčešće se to radi njenom konverzijom u hemijsku (energiju hemijskih veza) ili potencijalnu energiju. U prvom slučaju, struja se čuva tako što se pune baterije, dok se pretvaranje električne u potencijalnu energiju obavlja na taj način što se ta struja utroši na pumpanje vode iz rečnog toka u rezervoar koji se nalazi na visini (veštačko jezero). Potom se, kada je potrebno, ta voda koristi za proizvodnju električne energije njenim ispuštanjem iz tog rezervoara preko turbina koje pogone električne generatore, što je primer rada reverzibilne hidroelektrane (RHE), kakva je recimo RHE „Bajina Bašta” – zaključuje Marković, prenosi Politika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!