Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Smanjenje broja...

Srbija: Smanjenje broja direktora transparentnijim funkcionisanjem

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović, izjavio je danas da će broj direktora u tom preduzeću biti smanjen transparentnijim funkcionisanjem, što je korak ka smanjenju glomazne administracije i dodao da je EPS spreman za zimu.

Obradović je rekao da se prelazi sa teritorijalnog načina upravljanja na funkcionalni, što znači da je pre bilo 14 finansijskih direktora, a da će sada jedan finansijski direktor da preuzme funkcionisanje na celom sistemu.

“Mi smo funkcionisali do 1. jula kroz 14 privrednih društava, sada samo kroz tri”, istakao je Obradović u Jutarnjem programu TV Pink.

On je podsetio da je ranije bilo dosta direktora raznih termoelektrana, a da se danas jedan izvršni direktor bavi celim sistemom, što se tiče proizvodnje u termoelekranama i hidroelektranama, što znači uprošćavanje načina upravljanja i jasnu odgovornost.

Generalni direktor EPS-a je objasnio da se pre nije znalo ko je za šta odgovoran i da je preuzeo odgovornost za ceo sistem, a njegovi izvršni direktori za svaku funkciju koju obavljaju.

Obradović je istakao da sprovodi politiku Vlade Srbije koja je jasna što se tiče EPS-a, da javni sektor mora da funkcioniše transparentnije, a da bi javna preduzeća trebalo da prave profit.

EPS će biti prvo javno preduzeće gde će biti zaustavljeno stranačko zapošljavanje, najavio je Obradović, koji je i predsednik i Saveta za elektroenergetiku Srpske napredne stranke.

“Članstvo u stranci više ne sme da bude ni privilegija, ni način kako doći do posla”, naglasio je Obradović.

Za svako novo radno mesto ili radno mesto koje se uprazni, prvo se raspisuje interni konkurs, a onda, ukoliko se nađe neko u unutrašnjim kadrovima, raspisuje se javni konkurs, objasnio je Obradović.

Obradović je precizirao da EPS ima više od 30.000 zaposlenih i da bi do kraja ove godine trebalo da se usvoji strategija EPS-a, gde će biti donete strateške odluke vezano za otvaranje novih i povlačenje nekih blokova.

Na pitanje za koliko procenata će biti smanjen broj zaposlenih, Obradović je odgovorio da će ta cifra biti jasna početkom sledeće godine.

Obradović je rekao da je dopis od sindikata shvatio kao poziv za dodatni razgovor, da ljudi imaju strah od novog i da je prelazak sa teritorijalnog sistema na funkcionalni šokantan u sistemu EPS-a.

Generalni direktor EPS-a je dodao da je juče održan sastanak i da je nastavio komunikaciju sa sindikatima, a da će danas biti održan sastanak kome će prisustvovati ministar energetike Aleksandar Antić.

Govoreći o pametnim brojilima, Obradović je precizirao da je na toj nabavci ušteđeno više od 30 miliona evra i da će za dve godine taj sistem biti potpuno funkcionalan.

Obradović je najavio da očekuje ogromne uštede, jer se na krađi električne energije gubi godišnje oko 60 miliona evra, a da će sa novim sistemom ta cifra biti drastično smanjena.

On je najavio da će EPS i dalje biti stabilan proizvođač i igrač na tržištu električne energije i biti još profitabilniji.

“Naša naplata je danas, što se tiče građanstva, domaćinstava, na nivou maltene nekih regionalnih pokazatelja”, ocenio je Obradović i dodao da su preduzeća u restrukturiranju opšta rak rana domaće ekonomije, ne samo EPS-a, ali da je i tu čak poboljšana naplata.

Govoreći o listi dužnika, Obradović je spomenuo Železnice Srbije i da ima problema sa Azotarom i firmama koje su u tranziciji.

Na pitanje o napisima u pojedinim medijima da ima rasipanja i luksuziranja u EPS-u, Obradović je odgovorio da su sve te vesti demantovane, da su u procesu i tužbe i da je EPS u prvoj polovini ove godine trebalo da ima minus od 10 milijardi dinara, a da će imati plus od tri milijarde.

Najavljeno je, kako je rečeno, da će broj direktora u EPS-u biti prepolovljen do kraja godine sa 650 na 300 do 350.

Izvor; Press

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!