Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Širenje EPS...

Srbija: Širenje EPS u regionu nije realno zbog nedostatka finansija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kupovina dela komšijskih elektroenergetskih preduzeća za Srbiju tehnički dobar, ali u ovom trenutku preskup posao. Stručnjaci: Bili bismo jači, ali moramo da ulažemo kod kuće.

Najavu premijera Srbije da će se naš energetski sistem proširiti i u Crnu Goru i Republiku Srpsku, susedi dočekuju – obazrivo. Verovatno, pitajući se koliko će i sami biti na dobitku od našeg ulaganja. Domaći stručnjaci smatraju da je preuzimanje 11 odsto elektromreže Crne Gore i dela Elektroprivrede Republike Srpske – odlična vest za našu energetiku jer će mreža biti jača, a energije više. Jedino pitanje koje postavljaju je – izvor i opravdanost investiranja.

Aleksandar Vučić je rekao preključe da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u “Elektroprivredi Republike Srpske” ukoliko Srpska za to iskaže interes.

– Kupili smo 11 odsto elektromreže Crne Gore, i Srbija će biti spremna, ukoliko za to pokaže interesovanje Republika Srpska, da kupi i udeo u Elektroprivredi Republike Srpske – kazao je Vučić. – Imamo želju da se širimo u regionu, mi ćemo imati novac i mogućnost da to kupimo.

Prema rečima Nikole Rajakovića, profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, oba posla mogla bi značajno da podignu energetski bilans Srbije.

– Sa tehničkog aspekta bismo bili jači, a cena struje konkurentnija – kaže Rajaković. – Spajanje jeste i budućnost naših sektora, jer su davno napravljeni kao celina. Posebno bi nam značio hidropotencijal Republike Srpske.

Slobodan Ružić iz “Enerdži sejving grupe”, pak, kaže da je pitanje koliko će inevsticije da nas koštaju.

– Godinama čekamo termoelektranu u Srbiju, poput TENT B3 – dodaje Ružić. – Treba jasno razgraničiti šta nam je povoljnije. Da li da pravimo postrojenja ili kupujemo tuđa.

Pretenzije Vučića nailaze na pomešane reakcije kod komšija. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže za “Novosti” da je poznat stav da elektroenergetski sektor treba da ostane u vlasništvu Republike Srpske.

– Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, kao dva odvojena sistema, imaju uspostavljenu dugogodišnju poslovno – tehničku saradnju i to je interes, kako elektroprivreda, tako i vlada Srbije i Srpske, da se saradnja razvija i unapređuje – kaže Đokić. – To smo još jednom potvrdili na poslednjoj zajedničkoj sednici održanoj u junu ove godine, kada je prihvaćena inicijativa za formiranje mešovitog energetskog komiteta. Očekujemo da ćemo na ovaj način intenzivirati saradnju u domenu povezivanja elektroenergetskih sistema Srbije i Republike Srpske.

Crna gora: nismo čuli

IZ Elektroprenosa Crne Gore još nisu zvanično dali odgovor na izjavu premijera Aleksandra Vučića da EMS kupuje 11 odsto crnogorske elektromreže. Ono što se moglo nezvanično saznati jeste da u toj firmi “prvi put čuju tu priču”. Vladi Crne Gore već duže je partner italijanska kompanija “Terna”.

– Čak ni oni ne bi mogli pregovarati o prodaji dela svog paketa od 22 odsto bez znanja partnera – države Crne Gore, koja ima 55 odsto akcija – kažu u CGES. U upravi kompanije ističu da je u prošlosti bilo interesovanja za kupovinu manjinskog paketa akcija, koji poseduje italijanska kompanija A2A, ali da je za sada dogovoreno da italijanski partner ostaje u tom preduzeću.

Izvor; V. Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!