Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Širenje EPS...

Srbija: Širenje EPS u regionu nije realno zbog nedostatka finansija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kupovina dela komšijskih elektroenergetskih preduzeća za Srbiju tehnički dobar, ali u ovom trenutku preskup posao. Stručnjaci: Bili bismo jači, ali moramo da ulažemo kod kuće.

Najavu premijera Srbije da će se naš energetski sistem proširiti i u Crnu Goru i Republiku Srpsku, susedi dočekuju – obazrivo. Verovatno, pitajući se koliko će i sami biti na dobitku od našeg ulaganja. Domaći stručnjaci smatraju da je preuzimanje 11 odsto elektromreže Crne Gore i dela Elektroprivrede Republike Srpske – odlična vest za našu energetiku jer će mreža biti jača, a energije više. Jedino pitanje koje postavljaju je – izvor i opravdanost investiranja.

Aleksandar Vučić je rekao preključe da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u “Elektroprivredi Republike Srpske” ukoliko Srpska za to iskaže interes.

– Kupili smo 11 odsto elektromreže Crne Gore, i Srbija će biti spremna, ukoliko za to pokaže interesovanje Republika Srpska, da kupi i udeo u Elektroprivredi Republike Srpske – kazao je Vučić. – Imamo želju da se širimo u regionu, mi ćemo imati novac i mogućnost da to kupimo.

Prema rečima Nikole Rajakovića, profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, oba posla mogla bi značajno da podignu energetski bilans Srbije.

– Sa tehničkog aspekta bismo bili jači, a cena struje konkurentnija – kaže Rajaković. – Spajanje jeste i budućnost naših sektora, jer su davno napravljeni kao celina. Posebno bi nam značio hidropotencijal Republike Srpske.

Slobodan Ružić iz “Enerdži sejving grupe”, pak, kaže da je pitanje koliko će inevsticije da nas koštaju.

– Godinama čekamo termoelektranu u Srbiju, poput TENT B3 – dodaje Ružić. – Treba jasno razgraničiti šta nam je povoljnije. Da li da pravimo postrojenja ili kupujemo tuđa.

Pretenzije Vučića nailaze na pomešane reakcije kod komšija. Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže za “Novosti” da je poznat stav da elektroenergetski sektor treba da ostane u vlasništvu Republike Srpske.

– Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, kao dva odvojena sistema, imaju uspostavljenu dugogodišnju poslovno – tehničku saradnju i to je interes, kako elektroprivreda, tako i vlada Srbije i Srpske, da se saradnja razvija i unapređuje – kaže Đokić. – To smo još jednom potvrdili na poslednjoj zajedničkoj sednici održanoj u junu ove godine, kada je prihvaćena inicijativa za formiranje mešovitog energetskog komiteta. Očekujemo da ćemo na ovaj način intenzivirati saradnju u domenu povezivanja elektroenergetskih sistema Srbije i Republike Srpske.

Crna gora: nismo čuli

IZ Elektroprenosa Crne Gore još nisu zvanično dali odgovor na izjavu premijera Aleksandra Vučića da EMS kupuje 11 odsto crnogorske elektromreže. Ono što se moglo nezvanično saznati jeste da u toj firmi “prvi put čuju tu priču”. Vladi Crne Gore već duže je partner italijanska kompanija “Terna”.

– Čak ni oni ne bi mogli pregovarati o prodaji dela svog paketa od 22 odsto bez znanja partnera – države Crne Gore, koja ima 55 odsto akcija – kažu u CGES. U upravi kompanije ističu da je u prošlosti bilo interesovanja za kupovinu manjinskog paketa akcija, koji poseduje italijanska kompanija A2A, ali da je za sada dogovoreno da italijanski partner ostaje u tom preduzeću.

Izvor; V. Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!