Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Šestoavgustovska pres...

Srbija: Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pozitivni finansijski rezultati iz tekućeg poslovanja, završetak izgradnje topionice i fabrike sumporne kiseline i izuzetna društvena odgovornost – karakterišu poslovanje RTB-a Bor između dva Dana rudara. – B. Spaskovski: Želim srećan praznik građanima Bora i Majdanpeka, posebno radnicima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, da imaju veće prihode, nova radna mesta i bolje uslove za život u celom timočkom regionu i Srbiji

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-aRTB. – Prošla poslovna godina bila je izuzetno uspešna, tačnije jedna je od uspešnijih od osnivanja Rudnika do danas: finasijski rezultati iz tekućeg poslovanja su pozitivni; završili smo izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline kao najveći investicioni objekat u Srbiji i južnoj Evropi; pokazali smo izuzetnu društvenu odgovornost, posebno u poplavama kada smo odustali od brzog ispumpavanja vode sa naših površinskih kopova i pozajmili pumpe Kolubari kako bi što šre počela proizvodnju uglja za termoelektrane i za grejanje stanovništva. Kada je reč o društvenoj odgovornosti, ne smemo zaboraviti i uređenje grada i sela u opštini Bor i prošle i ranijih godina.

Ovako je generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski počeo tradicionalnu šestoavgustovsku konferenciju za novinare povodom obeležavanja Dana rudara Srbije i Dana kompanije koja postoji već 112 godina. Konferenciji su, osim članova menadžmenta Basena, prisustvovali i sajt-menadžer finskog „Ototeka“ Toni Korkan i sajt-menadžer kanadskog „SNC Lavalina“ Adel Šidijak.

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–Tokom 2014. godine imali smo otežanu proizvodnju – nastavio je Spaskovski. – Zbog velikih poplava u maju i avgustu imali smo dva velika prekida proizvodnje na svim kopovima i treći zimi zbog velike hladnoće i leda koji su doveli do prekida snabdevanja električnom energijom. Tada smo spasili jamu i brzo osposobili površinske kopove „Veliki Krivelj“ i „Cerovo“, ali je Rudnik bakra Majdanpek čak sedam meseci imao otežanu proizvodnju.

Svi ovi nepredviđeni problemi zbog elementarnih nepogoda uticali su i na proizvodnju i na finansijske rezultate:

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–Ostvarili smo pozitivne finansijske rezultate iz tekućeg poslovanja – završili smo godinu sa dva miliona dinara u plusu. Ako ovo uporedimo sa 2008. godinom, 2014. godine je data ista količina rudarskih iskopina, 36,1 odsto više rude bakra, 25,1 odsto više katodnog bakra, 63 kilograma više zlata, ali je cena bakra bila 22,2 procenta manja i zlata skoro 20 procenata manja nego 2008. Mi smo 2008. godinu završili sa gubitkom od 48 miliona dolara, a 2014. prešli nulu za dva miliona dinara. Izgubili smo čistih 4.500 tona bakra. Pokrili sve troškove, a nismo dali 4.500 tona bakra. Po toj ceni ostvareni prihod, a time i dobit, manji je za 30 i nešto miliona dolara – komentariše Spaskovski.

Generalni direktor Basena zadovoljan je završetkom nove topionice i fabrike sumporne kiseline jer je smanjeno zagađenje iznad Bora i okoline i poboljšani finansijski efekti koji će, kako je naglasio, biti još bolji u narednom periodu:

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–Bili smo hrabri jer smo izgradnju topionice i fabrike sumporne kiseline počeli u vreme ekonomske krize. Ali, preovladala je društvena odgovornost i prema gradu i prema selima da se smanji aerozagađenje. Kada smo bili u krizi, došla je neophodna pomoć Vlade Republike Srbije sa 30 miliona evra i uspeli smo da završimo projekat. Tehnologija je vrhunska, deset puta je bolja od one koju smo decenijama koristili, i potpuno sam zadovoljan kako napreduje njeno uhodavanje – rekao je Spaskovski i zamolio žitelje Bora i okolnih sela za strpljenje dok se tehnološki proces uhoda kako bi se povećala proizvodnja i smanjilo aerozagađenje. – U svetu je ova tehnologija zastupljena sa 54 procenta, što znači da je najbolja i da nismo napravili grešku.

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-aBlagoje Spaskovski je pohvalio i domaće i strane učesnike u izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline za sve što su uradili. Posebnu zahvalnost uputio je i Vladi Republike Srbije koja je podržala projekat kad je bilo najteže.

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–Nova topionica i fabrika sumporne kiseline donose dohodak i spašavaju od aerozagađenja žitelje Bora i okolnih sela. Ali, nismo na vreme razvijali rudarstvo i zato kupujemo koncentrat za preradu. Imamo milijardu i 341 milion tona overenih rezervi rude i biće je još više jer je velika koncentracija istraživača u Srbiji, pogotovo u okolini Bora. Do sada smo u novoj topionici preradili 113 hiljada tona domaćeg i 21.500 tona uvoznog koncentrata bakra. Već sada dnevno proizvodimo od 150 do 330 tona anoda i hiljadu tona sumporne kiseline. Kupujemo najčistiji koncentrat i zato imamo najmanju zaradu. Prerađujemo toliko kvalitetan i domaći i uvozni koncentrat bakra da možemo da zaustavimo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje smo sami izgradili uloživši minimalna sredstva – 1,3 miliona evra – naglasio je Spaskovski.

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–Nova fleš-peć, koju je RTB kupio od „Ototeka“, funkcioniše onako kako je predviđeno projektom i daje dobre rezultate. „Ototekova“ fleš-smelting tehnologija je najbolja i RTB je bio mudar da je kupi. Ovo su složeni projekti sa milionima različitih komponenti. Svi koji su bili uključeni dali su sve od sebe. Ali, tu nije kraj: na osnovu zasebnog ugovora o licenci, ova investicija nije jednokratna i dobar je okvir za svaku buduću saradnju. I za pet godina RTB će moći da kaže na ima najmoderniju tehnologiju – ocenio je sajt-menadžer „Ototeka“ Toni Korkan.

Šestoavgustovska pres konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a–„SNC Lavalin“ je od samog početka bio posvećen završetku projekta i uspešno smo izgradili novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Blizu smo toga da do kraja godine dovedemo tehnologiju na maksimum. Približavamo se dostizanju punog kapaciteta i sigurni smo da će RTB to održati. „SNC Lavalin“ je posvećen tome da pomogne RTB-u i narednih godina jer želimo da ova fabrika postane referentna za nas i da ovde dovodimo naše buduće poslovne partnere – rekao je sajt-menadžer „SNC Lavalina“ Adel Šidijak.

Na kraju konferencije za novinare Blagoje Spaskovski je građanima Bora i Majdanpeka čestitao 6. avgust, Dan rudara Srbije i Dan kompanije:

–Želim srećan praznik građanima Bora i Majdanpeka, posebno radnicima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, da imaju veće prihode, nova radna mesta i bolje uslove za život u celom timočkom regionu i Srbiji.

Izvor; Kolektiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!