Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSpecijaliSrbija rudarstvo: Rudari...

Srbija rudarstvo: Rudari – Vratite istražno pravo za ležište bornih minerala

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudari Ibarskih rudnika, jednog od devet u sastavu JP PEU “Resavica”, traže da se tom rudniku vrati oduzeto istražno pravo za ležište bornih minerala Piskanja, kod Baljevca, koje mu je oduzeto 2010. godine, prenosi sajt serbia-energy.eu

U Sporazumu koji je tada potpisan između JP PEU Resavica i domaće firme sa kanadskim kapitalom “Balkan Golda” precizirano je da se Ibarskim rudnicima priznaju dotadašnja istraživanja i da se prilikom eventualnog otvaranja rudnika formira zajedničko preduzeće, u kome će uglavnom raditi rudari Ibarskih rudnika, objasnio je za Tanjugu, predsednik Sindikata rudnika JP PEU Goran Nikolić.

Potpisani sporazum pokušan je da se ospori običnim dopisom iz, kako kaže, krajnje politikanskih razloga, bez prethodne konsulatacije sa poslovodstvom JP PEU, od strane tadašnje resorne ministarke, čime se kapital države Srbije i Ibarskih rudnika, posle višedecenijskog istraživanja i ulaganja, od oko šest miliona dolara, poklanja “Balkan Goldu”, precizirao je Nikolić.

On je istakao da preduzeće “Balkan Gold” koristi ministarkin dopis, nepoštujući sporazum, izbacuje Ibarske rudnike iz svih aktivnosti oko bornih minerala, iako je u svim strategijama i planovima ležište Piskanja planirano kao alternativa za zamenu jame “Jarando” u kojoj se eksploatacija uglja bliži kraju, što je neprihvatljivo za radnike Ibarsklih rudnika.

Sindikat i rudari Ibarskih rudnika traže da se sporazum poštuje, istakao je Nikolić i podsetio da “ni jedna strana nije povukla potpis sa tog dokumenta” i da bi nesprovođenje značilo štetu za državu od oko šest miliona dolara.

Nikolić je podsetio da je Sindikat Ibarskih rudnika, pre četiri dana doneo odluku o štrajku, prvo upozorenja, a zatim o totalnoj obustavi rada.

Rudari zahtevaju “trajno rešenje plasmana uglja iz Ibarskih rudnika i poštovanje sporazuma između JP PEU u “Balkan golda”, a ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune 23. novembra biće organizovan štrajk upozorenja, ispred Spomenika poginulim rudarima u Baljevcu sa blokadom Ibarske magistrale tokom trajanja protesta.

Na protest su pozvani sindikati svih devet rudnika uglja JP PEU, Konfederacije slobodnih sindikata, čelnici Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije i Majdanpeka, sindikati lokalnih preduzeća, kao i građani rudarskih mesta Baljevca i Ušća.

“Od 1.decembra, organizvaće se jednočasovni štrajk upozorenja, na početku svake smene, a od 7.decembra totalna obustava rada uz poštovanje minimuma procesa rada, dogovorenim sa poslovodstvom Ibarskih rudnika”, rekao je Nikolić.

Za predsednika Štrajkačkog odbora imenovan je predsednik Sindikata “Ibarskih rudnika” Miroljub Novaković.

Od 10. decembra, organizovaće se blokada Ibarske magistrale “u terminu koji će se naknadno utvrditi”, a tok štrajka će se menjati u zavisnosti od “eventualnih pregovora u resornom ministarstvu i postizanjem prihvatljivog sporazuma”, dodao je on.

Nikolić ističe da je Sindikat ove odluke uputio premijeru Aleksandru Vučiću, ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću i direktoru JP PEU Resavica.

On je istakao da su rudari revoltirani jer je posle 45 godina potpuno izostala isporuka uglja Termoelektrani “Morava” iz Svilajnca, inače projektovanoj za potrošnju uglja iz podzemne eksploatacije, jednostranim prekidom od strane TE, pa su Ibarski rudnici posle 91. godinu postojanja morali prekinuti proizvodnju.

Zbog deponovanja uglja došlo je do samozapaljivanja, povremeno velikih razmera, čime je napravljena velika šteta rudniku od preko 100 miliona dinara.

Trenutno na deponiji gori ugalj u vrednosti 300 miliona dinara, čime se rudniku stvara ogroman i trajan ekonomski gubitak i daljnji opstanak rudnika, objasnio je Nikolić.

“Sindikat Ibarslih rudnika je veoma razočaran činjenicom da već godinu dana niko ne rešava prodaju uglja, iako su mnogo puta upozoravali na ovaj problem. Razočaranje opravdava činjenica da se ugalj uvozi dok domaći gori u Ibarskoj dolini”, rekao je Nikolić.

Sindikat je, kaže NIkolić, zbog svega ovoga “prinuđen da na ovaj način skrene pažnju i reši problem prodaje uglja kako bi sačuvao egzistenciju rudara, imajući u vidu da su Ibarskli rudnici jedini privredni subjekt od Kraljeva do Kosovske Mitrovice”, prenosi sajt serbia-energy.eu

Izvor; Serbia Energy

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!