Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija rudarstvo: Restruktuiranje...

Srbija rudarstvo: Restruktuiranje rudarskih drzavnih firmi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od 17 preduzeća koje štiti država, rudnici su ubedljivo u najgorem položaju, za njih rešenje ne postoji ni u naznakama. Zatvaranje RTB “Bor” i “Resavice” bilo bi životna “amputacija” celokupne Istočne, ali i Zapadne Srbije.

PREDUZEĆA koja će do maja naredne godine štititi država imaju ukuppo 21.500 radnika, a čak polovina od ovog broja radi u dva rudnika – RTB “Bor” i “Resavica”. Baš oko ove dve firme izgleda je vezan – Gordijev čvor. Za oba rudnika ne postoji rešenje ni u naznakama, a poslednji se na to požalio i premijer Aleksandar Vučić.

Država je, misle stručnjaci, u pat poziciji jer ne može da nastavi basnoslovno velike sunbencije, koje samo za “Resavicu” godišnje iznose 4,4 milijarde dinara. Ukoliko pak reši da “preseče” i odrekne se od ova dva rudnika – preti joj “amputacija” celokupne Istočne i Zapadne Srbije!

Premijer Aleksandar Vučić kazao je da je “rešavanje sudbine RTB jedan od najvećih problema sa kojima se suočava Vlada Srbije”.

– Za RTB je potreban strateški partner – kazao je Vučić. – Ali, zbog niske cene bakra, u situaciji kada se rudnici u svetu zatvaraju i otpuštaju radnici, niko od ozbiljnijih igrača iz rudarskog sektora ne želi da se upusti u tu priču.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, ističe da će, zbog pada cene bakra na svetskom tržištu sa 6.300 na 4.900 dolara po toni, ali i veće cene struje, nafte i tečnih gasova, “Bor” naredne godine imati manje prihode za – 28,5 miliona dolara!

– Vreme je teško, a mi nismo u situaciji da poput, recimo, “Friporta” ili “Glenkora”, zaustavljamo rudnike i otpuštamo po dve hiljade radnika i na taj način amortizujemo udarce svetske ekonomske krize – istakao je Spaskovski.

Presek stanja još je gori u “Resavici”, rudniku koji se prostire na 500 kilometara od Zaječara do Sjenice. U njemu radi čak 4.100 ljudi. Iz Ministarstva privrede priznali su da za ovaj basen – ne vide rešenje.

“Resavica” iz državne kase godišnje dobije 4,47 milijardi dinara, od čega plaća deo plata, ali i redovna održavanja i ulaganja. Izveštaj Fiskalnog saveta koji treba da “oceni” budžet “piše” i o Resavici. U ovom dokumentu stoji da ostaje nejasno da li se odustaje od reformi budući da se to preduzeće nalazi u grupi 17 firmi čiji status treba da bude rešen do 31. maja iduće godine, ili je budžetski plan neodgovarajući.

– Subvencije Resavici do 2011. godine su bile dve milijarde dinara godišnje, da bi u poslednje tri godine taj trošak narastao na 4,5 milijardi dinara – navodi se u izveštaju. – Subvencije tačno pokrijavu fond zarada. Ukoliko će se preduzeće privatizovati naredne godine, taj fond nikako ne pokriva sve potrebne troškove. Budžetski plan tako ne otkriva moguće rešavanje statusa Resavice.

SINDIKATI: ZATVARATE REGIONE

Bez “Bora” nema budućnosti ni za “Sevojno”, ni jagodinske “Kablove”, smederevsku “Železaru” i kragujevački “Fijat”, apeluju sindikalci. Ovo preduzeće zapošljava 5.200 radnika.

– Ugrožena je stabilnost Srbije – kaže Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca. – Država mora da se zainteresuje da ostane vlasnik RTB “Bor” sa 51 odsto učešća, a da se dovede strateški partner.

Milorad Panović, predsednik Sindikata industrije energije i rudarstva, kaže da, ukoliko stavimo katanac na problematične rudnike, proizvešćemo neverovatna migraciona kretanja, koja država ne može da kontroliše.

– U dva rudnika sa najvećim problemima ima 10.000 radnika, a tu je još 5.000 u onima koja jedva preživljavaju – kaže Panović. – U pitanju je Štavalj, Vrška čuka, Jasenovac, Bor, Majdanpek, ali i rudnici obojenih metala, Medveđa, Besna kobila. Ova mesta ne mogu da prežive ako se ne kopa.

Izvor; V. Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!