Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija rudarstvo: Bosil...

Srbija rudarstvo: Bosil Metal Mineco pokrecu celu opstinu Bosilegrad

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Mineco Grupa” , čiji je deo „Bosil metal“ iz Bosilegrada , sa ruskim partnerima do sada uložila blizu 11 miliona dolara u istraživanja olova i cinka na području ove opštine, za koja se očekuje da budu završena do marta naredne godine , rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress direktor „Bosil metala“ Miodrag Vukajlović.

On je dodao da je za izgradnju rudnika planiramo još oko 15 miliona dolara, i da će ukupna investicija biti 25-30 miliona dolara.
„Za ovaj prostor i ovo mesto to je sasvim solidna investicija i ona obezbeđuje neki pristojan razvoj”, smatra Vukajlović.

Bosil-metal je u Bosilegradu aktivan još od 2006.,a intenzivna aktivnost na kstraživanju ruda olova i cinka se , praktično, obavlja od 2010. godine, kada se počelo sa prikupljanjem potrebne dokumentacije koja će poslužiti kao osnov za projektivanje tih geoloških istraživanja”, objasnio je Vukajlović.

„Istraživanje je krenulo negde od 2011. godine sa rudarskim radovima i istražnim bušenjem. Ispočetka je rudnik bio primoran da angažuje i izvođače radova, ali poslednje tri godine se uglavnom oslanja na svoju radnu snagu“, rekao je on i dodao da „stvaraju uslove, pored istraživanja i za otvaranje rudnika“.

„ Nastojimo da ovim radom na istraživanju izvršimo i obuku određene radne snage, tako da se u budućoj proizvodnji oslanjamo na lokalnu radnu snagu koja je mnogo jeftinija. Praktičnije je da se taj kadar ovdje stvara i da se stvaraju normalni uslovi za proizvodnju“, dodao je Vukajlović.

Trenutno su u završnoj fazi rudarsko-geoloških istraživanja.
„Za sve ovo vremo od kako se bavimo istraživanjima na prostoru Bosilegrada, odnosno Karavanice, urađeno je preko 6500 metara rudarskih radova i preko 11500 metara istražnog bušenja. Sa tom količinom istražnih radova mi smo dokazali dovoljnu količinu rezervi i da moćemo sada normalno da radimo na izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju rudnika. Nekim preliminarnim analizama mi smo dokazali da te rezerve postoje i da opravdanost otvaranja rudnika postoji. Pored rudarsko-geoloških istraživanja mi intenzivno u zadnje dve godine radimo i na tehnološkim istraživanjima, odnosno na uspješnoj preradi te rude kako bi dobili komercijalni koncentrat. Danas smo u situaciji da završavamo sa tim geološkim istraživanjima i to će trajati najdalje do marta meseca, a onda ćemo intenzivno raditi na tim tehnološkim istraživanjima i izradi projektno-tehničke dokumentacije gde će se odrediti i obim radova, veličina rudarskog kapaciteta, proizvodnje, broj radne snage, dinamika proizvodnje i tako dalje, sve ono što prati jednu proizvodnju“, objasnio je on.

„Bosil metal“ trenutno zapošljava 75 radnika koji se bave, uglavnom, istražnim radovima za buduću prozvodnju za koju procenjuju da bi bila između 200-250.000 tona i biće potreno angažovati izmedju 250 i 300 radnika.

“ Mi ćemo nastojati da to bude lokalna radna snaga, a sve ono što bude nedostajalo moraćemo obezbeđivati sa strane. Jeste da to svaki rudnik mnogo više košta, jer moraš smestiti ljude, moraš ih hraniti, moraš im platiti putne troškove i sve ono što prati te ljude koji rade na terenu”, objasnio je Vukajlović.

Pokretanje rudnika za opštinu Bosilegrad bi značilo , pored tih 250-300 radnika koji bi radili i koji bi praktično živjeli i trošili ta sredstva na ovom prostoru , I za trgovinu , ugostiteljstvo, saobraćaj, javni I uslužni sector.
“ Mi sada, trenutno, trošimo električnu energiju koju troši 400 domaćinstava. Ali, kad budemo radili onda sama potrošnja električna energija na ovom prostoru biće nekih 4-5 miliona dinara mesečno. Bićemo značajan potrošač i električne energije, a koristićemo i sve usluge saobraćaja, ugostiteljstva, trgovine, itd… Uplaćivaće se porezi, doprinosi, plaćaće se rudnička renta koja na ukupan prihod od prodaje rude je sada oko 5%, tako da će ta sredstva koja su uglavnom namenska biti ponovo uložena u obnavljanje resursa i istraživanje novih resursa, rekao je Vukajlović i dodao da „svaka opština i svako mesto koje ima rudnik može da računa u budućnosti na neki pristojan razvoj“.

Objašnjava da I sada sedamadesetak zaposlenih mnogo znači za malu I siromažnu opštinu Bosilegrad.
„Jeste značajan broj u nekoj svakodnevnoj komunikaciji svi kažu „A vama je lako, vi u Bosil-metalu“ i svi ovi iz opštine su zadovoljni jer mi svake godine povećavamo broj radnika, nikako ne smanjujemo, zato što imamo opravdanost da upošljavamo veći broj radnika. Očekujemo da će u narednom periodu to poećanje biti znatno veće nego do sada, tako da i opštinske vlasti, a i građani su zadovoljni našem prisustvom ovde”, objašnjava Vukajlović

Dodaje da su zapsolenima obezbedjene pristojne plate koje su , kaže “ relativno dobre i mnogo veće nego što su plate ostalih radnika ovde u Bosilegradu”.
“ Pošto se uglavnom radi sa radnom snagom koja je odavde iz Bosilegrada, a rudnik je udaljen od Bosilegrada 40 kilometara, teško je obezbediti da te radnike možemo prevoziti svakodnevno I oni su , praktično, svi gore na rudniku smešteni. Tamo imamo taj kontejnerski smeštaj, imaju kuhinju normalne uslove da rade”.

Opština Bosilegard je planinski karj I put od administrtivnog centra do rudnika je pola asphalt, polovina macadam a Vukajlović objašnjava da se I taj neasfaltirani deo redovno održava.

Iako snežni smetovi svake zime parališu život u Bosilegradu objašnjava da za tri godine, koliko je on u ovoj opštini, samo prošle zime nisu radili , zbog velikog snega, dva dana.

„Bosi metal“ ima i svoje mašine za čišćenje snega i , kada ej to potrebno, pomažu i stanovnicima planinskih sela u blizini rudnika čisteći im zavejane puteve a na poziv lokalnih vlasti.

On lokalnog stanovništva se kupuje I nešto od hrane koju ono proizvede ali samo ono što je, objašnjava Vukajlović “bezbedno za našu potrošnju”.
“Hranom nas u najvećem delu snabdevaju oni koji snabdevaju I opštinu Bosilegrad”, dodaje.

Vukajlović je rekao da će se , pored rudnika graditi „najverovatnije“ i postrojenje za preradu rude u koncetrate koji će , zatim, biti distribuirani u Bugarsku, KInu I druga tržišta.

On je ukazao da će to “tražiti neke normalnije uslove za prelazak te granice i transport kroz Bugarsku“.
„ Godišnji transport će biti negdje oko 25.000 tona i očekujemo i da će ti granični prelazi biti osavremenjeni i prilagođeni da se može normalno prolaziti bez nekih velikih zastoja i bez nekih velikih putovanja“, dodao je.

Vukajlović je rekao i da je „Bosil metal“ u obavezi, „a to se radilo i do sada, da isprojektujemo rudnik i da obezbedimo sve uslove da se što je moguće manje naruši prirodna ravnoteža na prostorima gde radimo. Svi projekti i sva postrojenja biće izgrađena po nekim evropskim standardima, mi ne možemo više da radimo na svoj način i na svoju ruku. Obavezni smo da firma maksimalno ima sve standarde koji je preporučuje i koji su već u upotrebi i evropski i svjetski”, rekao je on I dodao da “ni naši standardi nisu zaostajali za tim standardima.
„Trudićemo se maksimalno, jer u protivnom nećemo dobiti dozvole za rad. Zaštitićemo tu sredinu maksimalno zato što i mi tu živimo”, rekao je Vukajlović za JUGpress.

Izvor; Jugpress

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!