Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Predlažena izgradnja...

Srbija: Predlažena izgradnja gasovoda Niš – Horgoš

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da to preduzeće predlaže da se izgradi potpuno novi gasovod od Niša do Horgoša.

Prema pisanju Novosti, osnove za takav projekat postoje pošto je pri kraju izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će obezbediti dodatne pravce snabdevanja naše zemlje gasom iz Azerbejdžana i sa grčkih terminala za tečni naftni gas, dok se planira i povezivanje sa Severnom Makedonijom, a očekuje se i da će privreda nastaviti da povećava potrošnju gasa.

Zbog svega toga, Bajatović, u razgovoru za Novosti kaže da je predlog tog preduzeća da se gradi potpuno novi gasovod od Niša do Horgoša, koji bi, zbog razvijenosti mađarskog transportnog sistema, omogućio da se uspostavi dvosmerni gasovod velikog kapaciteta do Baumgartena u Austriji, koji je najveće gasno čvorište u Evropi, i sa druge strane do Grčke, odnosno Turske.

„Kapacitet tog gasovoda bi mogao dodatno da se proširuje kompresorskim stanicama i na transportnim pravcima ka severu i ka jugu. Plus nam ostaje i ‘Balkanski to’ sa postojećim ugovorom koji imamo“, dodao je Bajatović.

Rekao je i da još uvek nije odlučeno da se uđe u ovaj projekat, jer je to velika investicija.

Novosti, međutim, napominju da se pravi plan, i da je Ministarstvo građevinarstva nedavno donelo odluku da se uradi procena uticaja na životnu sredinu izgradnje dvosmernog magistralnog gasovoda Niš – Batajnica – Horgoš.

Kako Bajatović navodi, potrebno je da se nađe investitor.

„Ovim projektom se oslanjamo na Južni gasni koridor koji je Evropa projektovala. Treba imati u vidu da će Azerbejdžan povećati isporuke za Evropu. Od 2026. to neće više biti 18 milijardi kubnih metara koliko je sad, nego 36 milijardi kubika. Izgradnjom novog gasovoda od Niša do Horgoša postali bismo velika tranzitna zemlja“, zaključio je Bajatović, prenosi biznis.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!