Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Obradović deli...

Srbija: Obradović deli otkaze zbog haosa s računima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

V.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović najavio je da će predložiti smenjivanje odgovornih i uvođenje kriznih mera u distribucijama koje su radile loše, ali je naveo i da odgovornost za probleme s novim računima snose svi u EPS-u pomalo.

– Analiza rada distribucija koja traje oko mesec dana pokazala je da su od svih pet, tri bile na nivou zadatka, jedna na granici, a u jednoj distribuciji imamo katastrofalno stanje – rekao je Obradović. On nije želeo da precizira ime te distribucije jer će, kako je rekao, sledeće nedelje u saglasnosti s resornim ministarstvom ovo preduzeće izaći s konkretnim predlogom mera kako da se reši problem nastao nakon što je „EPS snadbevanje“ građanima počelo da šalje račune za struju, ali i prozvati odgovorne za problem.

– Predložiću da bude smenjen direktor distribucije kod koga je utvrđena personalna odgovornost za nastale propuste – naglasio je Obradović.

Kao jedan od ključnih razloga zbog kojeg je nastao čitav problem s razumevanjem računa, on navodi i to što je bivši Upravni odbor EPS-a oko šest meseci odbijao da da zeleno svetlo za formiranje novog snabdevača električnom energijom, a što je bila zakonska obaveza.

– Imali smo premalo vremena da postavimo stvari jer je tek 22. februara ove godine UO EPS doneo odluku o formiranju „EPS snabdevanja“ – objašnjava Obradović.

Dejan Vasić, direktor „EPS snabdevanja“, rekao je da će ubuduće redovne platiše dobijati samo jedan račun od ovog preduzeća za utrošenu električnu energiju u prethodnom mesecu.

– S druge strane, kupci koji nisu redovno izmirivali svoje obaveze, uz račun će dobijati obaveštenje o prethodnom dugu koji nisu izmirili. Obaveštenja će dobijati sve dok ne izmire dugovanja – istakao je on.

Naglašeno je da ne postoji mogućnost promene ovakvog načina naplate struje jer su po zakonu od 1. jula distribucije izgubile pravo da snadbevaju građane strujom. Vasić je naveo da su s Poštanskom štedionicom zaključili ugovor o postavljanju post-terminala na šalterima EPS-a, čime će biti omogućeno plaćanje elektronskim putem.

Do sada je potpisano više od 10.000 ugovora o reprogramu starog duga od 650 miliona dinara. Naglašeno je da EPS pregovara s bankama zbog plaćanja računa preko njih trajnim nalogom.

Rukovodstvo EPS-a je istaklo i da se cena električne energije u Srbiji neće menjati do kraja ove godine.

– Da bi se dostigla tržišna cena struje, bilo bi neophodno povećanje od 38 odsto, ali EPS za sada to ne traži – kaže Obradović.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!