Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Niska cena...

Srbija: Niska cena struje na berzama, visoka na računima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na evropskim berzama veleprodajne cene struje su na istorijskom minimumu. Međutim, u zapadnoj Evropi cena kilovat-časa raste. Trgovci u regionu najavljuju jeftinije kilovate za privredu. Ta situacija je povoljna i za EPS, koji ove godine ne planira poskupljenje, ni za privredu, ni za domaćinstva.

Od berze do berze, veleprodajne cene struje se razlikuju, ali su svuda niže nego lane. Kreću se od 22 do 30 evra po megavat-času, što je i dvostruko jeftinije nego prošle godine.

Istovremeno, za građane i privredu u zapadnoj Evropi struja je sve skuplja. Takvo cenovno stanje je posledica smanjene privredne aktivnosti, blage zime i klimatskih promena.

Ipak, glavni razlog je sve više zelenih kilovata, što potvrđuje i Goran Tanić iz Agencije za energetiku.

“Cene kod krajnjih potrošača imaju rast upravo zbog ovog učešća obnovljivih izvora, obzirom na to da se oni finansiraju iz povlašćenih, subvencionisanih tarifa koje plaćaju svi krajnji potrošači”, kaže Tanić.

Izvršni direktor Srpske berze struje (Sepeks) Miloš Mladenović kaže da je većina kupaca u Evropi nezadovoljna tim rastom cene na malo, imajući u vidu da tržišna cena na berzama nikada nije bila niža.

Čista energija je neophodna jer smanjuje zagađenje, ali ceh plaćaju i potrošači i drugi proizvođači električne energije. Neke evropske zemlje već najavljuju smanjivanje podsticaja za energiju iz obnovljivih izvora.

“Konačno je svima jasno da je neophodno obezbediti određen udeo tih konvencionalnih izvora, poput uglja ili nuklearnih elektrana, koje moraju da čine sistem stabilnim. Vi ne možete samo na vetru, suncu, kojih je veliki udeo, bazirati kompletan rad sistema”, kaže Miloš Mladenović.

U Srbiji, tržište struje je liberalizovano. EPS i dalje snabdeva 96 odsto privrede, kao i sva domaćinstva, gde cenu još reguliše država. Obnovljivi izvori energije tek se razvijaju.

“Kod nas, za sada, nema negativnih posledica velikoprodajne cene, obzirom na to da je cena električne energije u Srbiji daleko, daleko niža nego što je u Evropi, tako da se te posledice ne osećaju”, navodi Goran Tanić.

U regionu, procenat energije koja se dobija iz obnovljivih izvora je manji, pa je i cenovni poremećaj blaži. Trgovci strujom najavljuju povoljnije ugovore za velike potrošače i kod nas.

Srđan Resavac, regionalni direktor kompanije GEN-I, ističe da se upravo pad cene na veletržištu reflektuje na maloprodajnu cenu.

“Tako da za naredne ugovorne periode, kupci sa pravom mogu da očekuju i cenu nižu za 10 odsto nego što imaju u ovom periodu”, kaže Resavac.

Sa početkom rada Sepeksa treba očekivati povoljnije uslove u trgovini električnom energijom. Prve transakcije će početi do kraja februara.

Izvor; RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!