Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: NIS-u profit...

Srbija: NIS-u profit ove godine veći od prodajne cene

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posao veka. Tako je srpska vlast 2008. godine nazvala prodaju Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gazpromu. Prema ugovoru o prodaji, NIS je sa 50 odsto vlasništva otišao u ruske ruke za 400 miliona evra, a zajedno s njim i sva naftna i gasna polja i geotermalne bušotine koje su pripadale ovom nekada državnom preduzeću. Sporazumom je predviđeno i da ruska strana uloži 490 miliona evra u proizvodnju i još 60 miliona evra u zaštitu okoline.

Ove godine, zbog rata u Ukrajini koji je pogurao cene svih energenata, pa tako i nafte, koja je u martu na svetskom tržištu iznosila i više od 120 dolara za barel, i NIS se uvrstio u niz energetskih kompanija koje su prijavile rekordnu dobit.

Prema poslednjem izveštaju, NIS je samo u trećem kvartalu poslovao sa neto dobitkom od 25,7 milijardi dinara, što je oko 218 miliona evra. To je više nego trostruko uvećanje u odnosu na isti period prethodne godine.

Nakon objava rezultata iz trećeg kvartala, postalo je jasno da će ova naftna kompanija zabeležiti najbolju godinu od svog postojanja. Samo u prvih devet meseci ove godine neto dobit NIS-a iznosila je 69,4 milijardi dinara. To je više od 588 miliona evra.

Dva dana nakon objave ovih rezultata, a uoči stupanja na snagu evropskih sankcija Rusiji koji podrazumevaju zabranu uvoza ruske nafte preko mora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država namerava da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om.

“Srbija razmatra da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om od ruskog Gazpromnefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi”, rekao je Vučić za britanski list The Financial Times.

Zbog sankcija Rusiji, od decembra će Hrvatskoj biti zabranjeno da prevozi pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u preti zabrana poslovanja sa zemljama i firmama iz Evropske unije.

Kako je teklo poslovanje NIS-a od 2012. godine

Prema podacima NIS-a o finansijskom poslovanju, objavljenim na zvaničnom sajtu, ta kompanija je 2012. godinu završila sa neto dobitkom od 45,5 milijardi dinara, a 2013. sa neto dobitkom od 48,3 milijarde dinara, da bi se u kasnijim godinama dobit i više nego prepolovila.

Kompanija je ostvarila gubitak 2020. godine u iznosu od 7,6 milijardi dinara, da bi prošlu godinu završila sa dobitkom od 21 milijarde dinara. Podsetimo da je samo u prvih devet meseci ove godine neto dobit NIS-a iznosila 69,4 milijarde dinara.

Zaduženost kompanije prema bankama beleži tendenciju rasta. Godine 2012. ukupan dug prema bankama iznosio je 306 miliona evra, da bi u poslednje tri godine iznosio 590 miliona evra. Najveći dug prema bankama NIS je imao 2016. godine kada je bio 628 miliona evra.

Kada se govori o kupoprodajnoj ceni i profitu NIS-a, treba imati na umu da to svakako nije ista kompanija koja je kupljena pre deceniju i da su bolji rezultati postignuti i zahvaljujući ulaganjima.

Vladan Pavlović iz kompanije IPOPEMA securities kaže da je ruska strana investirala u NIS nekoliko milijardi evra u poslednjih desetak godina i da kompanija trenutno ima dobit koja se približava tržišnoj kapitalizaciji od 880 miliona evra.

“U normlanim okolnostima ako bi se postigao neki dogovor o preuzimanju većinskog vlasništvu NIS-a, cena kompanije bi verovatno iznosila više od jedne milijarde evra, minimalno. To bi bio iznos koji bi dodatno opteretio naš javni dug, i to u situaciji kada smo već zatražili novi aranžman sa MMF-om”, rekao je Pavlović za Bloomberg Adriju.

Zapošljava 11.000 ljudi

Na sajtu NIS-a navedno je da je u modernizaciju Rafinerije u Pančevu od 2009. godine uloženo više od 800 miliona evra, a u novembru 2020. godine svečano je u rad pušteno postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja.

“Ovaj projekat, vredan 300 miliona evra, omogućava NIS-u povećanu proizvodnju najvrednijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i početak domaće proizvodnje naftnog koksa. U 2021. godini započeta je treća faza modernizacije Rafinerije, čiji je kapitalni projekat rekonstrukcija postrojenja katalitičkog krekinga i izgradnja novog postrojenja za proizvodnju visokooktanske komponente benzina”, navedeno je na sajtu.

U Srbiji i zemljama regiona NIS upravlja mrežom od više od 400 benzinskih stanica, od kojih je više od 90 van granica Srbije. NIS rukovodi najvećom maloprodajnom mrežom u našoj zemlji, a poslovanje u ovoj oblasti razvija i u susednim državama – Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji.

Sedište NIS-a i glavne aktive nalaze se u Srbiji, dok su predstavništva i zavisna društva otvorena u još nekoliko zemalja sveta, pre svega u balkanskom regionu. U NIS-u radi više od 11.000 ljudi.

Kompanija Gazprom Neft je vlasnik 50 odsto akcijskog kapitala NIS-a, 29,87 odsto akcija poseduje Srbija, dok kompanija Gazprom ima 6,15 odsto akcija. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima, piše Bloomberg Adria.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...

Srbija: Nova ekološka integrisana dozvola za rafineriju Pančevo

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, dobila je novu integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.Prvu integrisanu dozvolu pančevačka Rafinerija...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!