Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Srbija: NIS – Dobit 5 mlrd. RSD u prvoj polovini 2015.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Grupa NIS ostvarila je na kraju prvog polugodišta ove godine neto dobit od pet milijardi dinara, saopšteno je iz te kompanije.

Taj rezultat je postignut zahvaljujući povećanju unutrašnje efikasnosti, kao i doslednom sprovođenju programa uštede i politike oslanjanja na interne resurse, navodi se u saopštenju NIS-a.

Pozitivni finansijski rezultati za prvo polugodište 2015. ostvareni su uprkos složenim makroekonomskim uslovima, kao što su negativne kursne razlike i pad cene sirove nafte na svetskom tržištu.

NIS je nastavio da investira, tako da je u prvih šest meseci ove godine uloženo 12,5 milijardi dinara, od čega najviše u oblasti istraživanja i proizvodnje, a obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe povećan je za šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2014. godine, i iznosio je 67,24 milijarde dinara.

“Finansijski pokazatelji NIS-a su poboljšani u poređenju sa prvim kvartalom ove godine. Uspeli smo da prevaziđemo negativne trendove i da zabeležimo pozitivan rezultat, pre svega zahvaljujući naporima koje smo uložili u cilju povećanja operativne efikasnosti”, izjavio je zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Kako je naglasio, najveću podršku tome pružili su zaposleni u NIS-u, svakodnevno dajući doprinos uspešnom i stabilnom radu kompanije. “Nastojaćemo i dalje da očuvamo profitabilnost NIS-a i zadržimo konkurentnost poslovanja”, rekao je Kravčenko.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza i amortizacije), prema konsolidovanim rezultatima poslovanja za prvo polugodište ove godine iznosio je 21 milijardu dinara.

Ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova bio je 2,76 milijardi dinara.

NIS je za šest meseci ove godine povećao promet naftnih derivata za tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i taj promet je iznosio 1,46 miliona tona.

Ukupna zaduženost NIS-a prema bankama, na osnovu rezultata u prvih šest meseci ove godine, iznosila je 571 milion dolara, što je za 19 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!