Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Napredak u...

Srbija: Napredak u korišćenju nekih kredita EBRD

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg izjavio je da u Srbiji postoji napredak u korišćenju kredita te institucije za puteve, železnicu i energetski sektor.

“Kada je reč o onima koji se ne koriste, ne bih tek tako otkazivao zajmove. Luka Drač može da bude pravi prozor za Srbiju i ostatak Balkana”, rekao je direktor EBRD-a za RTS.

Zemlje na ovom stepenu razvoja trebalo bi da za javna ulaganja troše četiri do pet odsto BDP-a, ali to Srbiji ne polazi za rukom, pa će ove godine ostati ispod tri odsto, što se ocenjuje kao veoma loš rezultat, podseća RTS.

“Pre svega, EBRD je samo jedan od kreditora, mi ovde radimo sa Svetskom bankom, Evropskom investicionom bankom i drugim međunarodnim kreditorima. Stepen iskorišćenosti novca je oko 60 odsto”, kaže Berg.

Na pitanje da li i koliko moramo da platimo za neke od zajmova koje ne koristimo, Berg je istakao da sve banke kada daju novac, propisuju i taksu koja se plaća i takav je slučaj sa EBRD.

On je istakao kako je taksa EBRD mala i da ova organizacija ima standardnu tarifu od pola procenta.

“Da objasnim, čuvati i ne koristiti novac šest do sedam godina nema smisla, dve do tri godine je normalno za velike infrastrukturne projekte”, ističe Berg.

Upitan gde je najveći potencijal u našoj zemlji, a gde su prepreke, Berg je odgovorio da je infrastruktura jedna od prepreka.

“Mnogo je oštećeno, tokom poplava, ili ranije zbog neulaganja ili rata. To treba unaprediti. Infrastrukturu jedne zemlje čini i pravni sistem, ali to se poboljšava. Čini se da Vlada značajno radi na tome. Imate zakon o stečaju, likvidaciji, obučavate sudije za te oblasti, i to olakšava poslovanje”, dodao je Berg.

Kao prednosti Srbije Berg je istakao mladu i obrazovanu radnu snagu, kao i mogućnost ulaganja u agrobiznis, tehnologiju i proizvodnju u automobilskoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!