Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija mora da...

Srbija mora da istražuje nikl

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija mora da istražuje nalazišta mineralnih resursa da bi znala sa kolikim prirodim bogatstvom raspolaže, ocenjeno je na skupu o niklu u Beogradu.

Međutim, prvenstveno mora da se vodi računa o zaštiti životne sredine.

Na debati “Nikl: ekonomska dobit i ekološki rizik” koju su organizovali Centar za demokratiju i nemačka Fondacija Fridrih Ebert, rečeno je da su mineralni resursi strateške sirovine i da o njima u tom smislu mora da se razmišlja, ali da oni moraju da budu iznad ekonomskih sloboda.

Predstavnici lokalnih samouprava na čijim teritorijama bi trebalo da se vrše istraživanja nikla, izrazili su zabrinutost da bi tim procesom bila zagađena životna sredina, uz ocenu da je “istraživanje uvod u eksploataciju nikla na mala vrata”.

Oni su se zapitali da li je ekonomska korist od eksploatacije nikla toliko velika da se isplati uništiti zdravlje ljudi i najlepši predeo Srbije – Bukulju, Oplenac i Rudnik.

Predstavnici Aranđelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika kazali su da usvojeni prostorni planovi tih područja ne predviđaju eksploataciju nikla, već su usmerenui na razvoj poljoprivrede i turizma, odnosno da ostanu zdrava ekološka sredina.

Oni su naveli i da su tek posle nekoliko meseci od izdavanja dozvole za istraživanje nikla na njihovim područjuma bili upoznati sa tim i zatražili su od vlasti potpunu transparentnost prilikom donošenja svih odluka o istraživanju i eksploataciji nikla.

Akademik Dragomir Vitorović kazao je da je netaknuta priroda najveće blago 21. veka i da se, kad se govori o niklu, tema pogrešno skreće na toksičnost koja je neosporna, jer teški metali spadaju u toksične supstance, ali se ne pominje ugroženost životne sredine od eventualne prerade ruda.

Na debati je rečeno i da nigde u svetu u praksi nema bezbedne eksploatacije nikla, kao i da nema dovoljno podataka na osnovu kojih bi se sagledali svi ekološki aspekti eksploatacije i prerade rude nikla u Srbiji.

Vlasnik kompanije Srbija nikl Radoslav Vučković kazao je da će ta kompanija, koja već ima koncesije za istrazivanja po 100 kvadratnih kilometara u okolini Topole, Arandjelovca i Kragujevca, i u okolini Trstenika i Vrnjačke Banje po fazama utvrđivati da li tamo ima nikla.

Prema njegovim rečima, prvo bi se radilo istražno bušenje, a onda ukoliko se pokaže da rude ima uraditi studija izvodljivosti da bi se videlo da li je isplativo vadjenje rude i treća faza je izgradnja fabrike i otvaranje rudnika.

On je kazao da su nalazišta nikla u Srbiji lateritska odnosno nastala raspadanjem stena, i da se procenjuje da bi se uz proizvodnju koju je predložila ta kompanija za 25 godina obezbedilo godišnje 45.000 tona nikla i 5.000 tona kobalta, a bilo bi zaposleno i oko 5.000 radnika.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!