Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Montaža poslednjeg...

Srbija: Montaža poslednjeg agregata A4

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ugradnjom rotora, završena jedna od značajnijih faza u okviru revitalizacije agregata A4

U hidroelektrani „Zvornik“, u okviru revitalizacije agregata A4, 9. oktobra izveden je transport rotora iz montažne sale i njegova ugradnja u stator generatora, tj. na generatorsko vratilo. Time je završena jedna od značajnijih faza u okviru revitalizacije poslednjeg agregata, a da bi se ona ostvarila, prethodili su brojni montažni radovi. Urađena je montaža glavnih komponenti turbine, kao što su montaža radnog kola, turbinskog poklopca, sprovodnog aparata, glavnih komponenti turbinske regulacije (rezervoari, pumpe, cevovodi, servomotori, regulacioni prsten), zatim montaža turbinskog ležaja, nosećeg ležaja i spajanje generatorskog i turbinskog vratila. Montirani su pomoćni delovi turbine: senzori, gazišta, merni pretvarači, nosači opreme i slično.

Rotor generatora kompletiran je u montažnoj sali elektrane, odakle je i transportovan i ugrađen, dok je montaža statora generatora urađena u generatorskom buretu – na mestu ugradnje.

Završena je montaža gotovo sve primarne i sekundarne elektroopreme, kao što su razvodno postrojenje 110 kV, blok-transformator, sabirnice generatora, oprema generatorskog napona, oprema – ormari upravljanja, zaštite i pobude i ostala pomoćna elektrooprema.

Sistemi rashladne vode i zbijenog vazduha u velikoj meri su montirani i kompletiraće se paralelno sa završetkom montaže turbine, turbinske regulacije i generatora.

– U narednom periodu planirani su radovi na montaži gornjeg krsta i gornjeg generatorskog ležaja, montaža gornjih pokrova generatora, kliznih prstenova generatora i njihovo povezivanje s polovima rotora, montaža uljne glave turbine, nastavak kabliranja opreme, povezivanje 110 kV razvodnog postrojenja sa prvim dalekovodnim stubom preko koga se agregat povezuje na elektroenergetski sistem – ističe Tomica Jovanović, šef službe proizvodnje u HE „Zvornik“.

Pored montaže opreme, potrebno je uraditi i njeno ispitivanje i podešavanje (provera na curenje fluida, centriranje, električna ispitivanja).

Završetak svih montažnih radova je planiran za 30. novembar, kada počinju ispitivanja agregata po završetku montaže. Završetak ispitivanja, uključujući i probni rad agregata od 30 dana, planiran je za 5. februar 2020, kada agregat ulazi u komercijalnu eksploataciju, tj. jednogodišnji garantni period.

Na revitalizovanim agregatima A1, A2 i A3 urađeni su ili su u toku remontni radovi i otklonjeni nedostaci koji su uočeni u njihovoj eksploataciji.

Pored radova na revitalizaciji agregata A4 i radova na remontima agregata A1, A2 i A3, u toku su aktivnosti na dobijanju trajnih rešenja za priključenje na prenosni sistem revitalizovanih agregata u HE „Zvornik“, kao i na dobijanju upotrebne dozvole.

Izvor; EPS Energija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!