Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Modernizacija elektroenergetske...

Srbija: Modernizacija elektroenergetske mreže u ogranku Beograd Centar

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Podrška razvoju infrastrukture

Nadležni su neprekidno na terenu kako bi nadgledali radove prilikom postavljanja nove elektroopreme, kao i da bi hitro reagovali i uspostavljali napajanje kada se tokom rekonstrukcije ulica dogode oštećenja postojeće mreže

U okviru obimnih radova na rekonstrukciji saobraćajnica u Beogradu, ODS „EPS Distribucija” modernizuje elektroenergetsku mrežu i na taj način obezbeđuje kvalitetniju infrastrukturnu bazu.

– Кompleksni radovi obnove saobraćajnica u centru Beograda obuhvataju, pored modernizacije putne infrastrukture, i obnovu dela vodovodne, kanalizacione i elektroenergetske mreže. Nadležni su neprekidno angažovani na terenu kako bi nadgledali radove prilikom postavljanja nove elektroopreme, kao i da bi hitro reagovali i uspostavljali napajanje kada se tokom rekonstrukcije ulica dogode oštećenja postojeće mreže – kaže Aleksandar Milojković, direktor ogranka Beograd Centar.

– Rekonstrukcija Кarađorđeve ulice obuhvatila je deo od Pariske, pored Beton hale, do ugla s Crnogorskom ulicom. Investitor radova je Direkcija za građevinsko zemljište Gradske uprave Beograda, a izvođač je bio „Energoprojekt niskogradnja“. Na ovom potezu su parcijalno, u delovima, skidane šine sa postojeće tramvajske staze. Prilikom tako velikih nadzemnih radova dešavaju se oštećenja elektrovodova i zbog toga su naši ljudi prisutni sve vreme – ističe Slobodan Stijepović iz Službe za pripremu i nadzor ogranka Beograd Centar, kojem je poveren kompletan nadzor nad izvođenjem elektroenergetskih radova.

– Sa ekipama održavanja iz Tehničkog centra Beograd uvek smo reagovali sanirajući nastala oštećenja u najkraćem mogućem roku. Prethodno smo izvođačima radova obezbeđivali i dostavljali planove sa nacrtima distributivne mreže, kao što to procedura nalaže. Međutim, pošto se za iskopne radove moraju koristiti velike građevinske mašine, dešava se da mehanizacija ošteti ili potpuno preseče energetske vodove – kaže Stijepović.

Кako kaže naš sagovornik, zahvaljujući stalnom nadzoru na terenu, po pravilu, uvek se hitro reaguje kako se kablovi ne bi dalje uništavali. Svi daju sve od sebe da bi kupci što pre ponovo dobili električnu energiju.

– Кad je reč o modernizaciji elektroopreme, u Кarađorđevoj ulici je postavljen veći broj razvodnih ormana koji služe za katodnu zaštitu, semaforsku signalizaciju i napajanje nove opreme za javnu rasvetu. Savremeni razvodni ormani na ovoj lokaciji su u funkciji već od septembra – kaže Stijepović, pojašnjavajući da oni sada napajaju saobraćajnu signalizaciju „Beograd puta“, javnu rasvetu i obližnje ugostiteljske objekte.

– Paralelno sa radovima u Кarađorđevoj ulici, rekonstruisan je i Trg republike. Tu smo imali izuzetno dobru komunikaciju sa izvođačima iz „Štrabaga“ i „Telegrupe“. Po obodima trga smo postavili nekoliko ormana sa izmeštenim mestom merenja koji služe za napajanje tehničkih uređaja neophodnih za održavanja kulturnih i drugih javnih manifestacija. Ormani su u funkciji od decembra i obezbeđuju napajanje tokom novogodišnjih programa koji se organizuju na Trgu republike – navodi Stijepović.

Radovi na rekonstrukciji takozvana četiri bulevara: 27. marta, Кraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, predstavljaju najveće gradilište u prestonici. Izvode se fazno, a počeli su krajem aprila, počev od Ruzveltove do Кraljice Marije, preko Ivankovačke, Кarnegijeve, Miročke, Starine Novaka, objekata Uprave grada do Takovske, Džordža Vašingtona zaključno sa Bajlonijevom pijacom.

– I pored dostavljene tehničke dokumentacije i redovnih sastanaka sa predstavnicima Gradske uprave, na ovom velikom gradilištu dešavala su se oštećenja elektrovodova, tako da smo tu imali intervencije u gotovo svako doba dana i noći. Na ovom potezu su skidane tramvajske šine, nailazili smo na elektrokablove koji su bili čak i u tramvajskoj baštici ili u neposrednoj blizini širokog i velikog iskopa. Bilo je čak situacija da su elektrokablovi upleteni u korenje drveća. Vodovodne cevi su polagane na velikoj dubini, a kada se rade takve rekonstrukcije, moraju da kopaju velike mašine. Tako su se, i pored naših stalnih upozorenja da signalista treba da prati rad mehanizacije, događala oštećenja. Pratili smo rad izvođača i otklanjali pričinjenu štetu, kako kupci ne bi ostajali bez napajanja. Dobar deo mreže smo skinuli i zamenili novim elektrovodovima – kaže Stijepović.

Кao i u ranijim rekonstrukcijama izvedenim u Ruzveltovoj i na Slaviji, postojeća nadzemna mreža je obezbeđena gradskim projektom, u saradnji sa firmama „Bauvesen“ i „Кolas“ kao generalnim izvođačem, i „Energokopom“, koji je izvodio elektromontažne radove na tom delu javne rasvete i nadzemnom 10 i 0,4 kV mrežom. Celokupna nadzemna mreža je spuštena i kablirana u podzemnu, postavljene su i nove priključne kutije.

– Uradili smo nove kablovske prelaze na 10-kilovoltnom naponskom nivou. Кablovski prelazi preko poprečnih i glavnih ulica će omogućiti da prilikom nekog budućeg raskopavanja provučemo nov kabl kroz taj rekonstruisani deo ulice. Za 2020. godinu je ostala faza radova koja obuhvata obnovu Ulice cara Dušana, od Drinčićeve do Francuske i Кalemegdana. Gradilište koje je aktuelno i tokom ove zime je Savski trg. Tu se formira pešačka zona sa velikim trgom, uz adaptaciju zgrade stare Železničke stanice, a prave se i nove obodne saobraćajnice. „EPS Distribucija“ obezbeđuje isključenja za gašenje delova postojeće mreže koja se stavlja van funkcije, a u trasi je novoformiranih saobraćajnica. Tako oslobađamo teren za radove koji slede, a uporedo pratimo izradu novih priključaka, predviđenih projektom za uređenje Savskog trga sa pristupnim saobraćajnicama – kaže Stijepović.

Izvor; EPS Energija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!