Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Majsko poskupljenje...

Srbija: Majsko poskupljenje struje – verovatno nepotrebno

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Cene električne energije za domaćinstva i privredu u Srbiji, pa i gasa približile su se nivoima tržišnih cena na evropskoj berzi i novo poskupljenje u maju, verovatno neće biti potrebno, iako je to preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema stend-baj aranžmanu, rekli su danas stručnjaci za energetiku.

Konsultant za energetiku Željko Marković je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da struja i gas neće poskupeti, rekao je da cene tih energenata na svetskom tržištu padaju, pa da preporuka MMF-a o poskupljenju struje u maju ove godine za osam i gasa za deset odsto, verovatno neće morati da se primeni.

“MMF-ove preporuke imaju obavezujuću snagu, ali se svaka, u trenutku kada treba da se primeni, proverava analizom cena i ako nije potrebna korekcija predočiće se takvo obrazloženje. Prema sadašnjim trendovima struja ne bi trebalo da poskupi“, rekao je Marković.

Vučić je sinoć za RTS rekao da neće biti novog rasta cena energije da bi Srbija i dalje ostala privlačna za strane investitore.

Marković je rekao da je MMF u stend baj aranžmanu sa Srbijom dao preporuku da električna energija za domaćinstva poskupi u trentutku kada je ona bila daleko ispod tržišne.

“U međuvremenu struja je u Srbiji poskupljivala i cena se polako približavala tržišnoj, ali je i tržišna rasla zbog energetske krize. Sada cena struje na tržištu pada”, rekao je Marković.

Dodao je da je prošle godine prosečna cena električne energije na evropskom tržištu bila oko 110 evra po megavatsatu (MWh) koliko sada plaća i privreda u Srbiji, a da domaćinstva i dalje plaćaju nešto nižu cenu od te tržišne.

Pošto cena električne energije na berzi i dalje pada, novo poskupljenje za domaćinstva, kako je rekao, “verovatno neće biti potrebno kako sada stvari stoje”.

“Cena električne energije koja se ugovara za 2025. godinu sada je pala na 76 evra po MWh, što je približno koliko sada plaćaju domaćinstva. I dalje je cena za domaćinstva, pa i za privredu među najnižima, na doljem pragu u Evropi”, rekao je Marković.

Dodao je da se “kasnilo sa korekcijama i da su se cene držale ispod tržišne i zato je MMF insistirao da se plaća tržišna cena da ne bi Elektroprivreda Srbije (EPS) finansirala tu razliku, a zatim tražila državnu pomoć”.

Marković je naveo da je slična situacija i sa cenom gasa, koja pada na tržištu i verovatno neće biti potrebna značajnija korekcija, a da će se svakako raditi analiza u trenutu kada odluka bude trebalo da se primeni.
Gas sada na berzi, kako je naveo, košta 25 evra po MWh, a bio je daleko skuplji.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković naveo je da se povećanjem cena struje u Srbiji za domaćinstva dostigao evropski nivo.

“Struja ne bi trebalo da poskupi bez obzira na preporuku MMF-a koji najlakše poseže za korekcijom te cene jer se najlakše naplati i od poreza se puni budžet”, rekao je Zdravković.

Sredinom 2022. godine energente su prodavali po rekordnim cenama, struja je koštala 700-800 evra po MWh, a gas po skoro 300 evra po MWh, odnosno 1.000 kubnih metara koštalo je 3.360 dolara.

Do 2021. godine i energetske krize struja je koštala od 50-100 evra po MWh, a 1.000 kubnih metara gasa koštalo je 426 dolara.

Izvor: Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

Crna Gora: Raspisan tender za izgradnju dalekvoda vredan 1,6 miliona evra

Uprava za kapitalne projekte Crne Gore raspisala je tender za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Cmiljača električnom energijom. Reč je o dalekovodu 35 kV, od trafostanice (TS) 110/35 KV Ribarevine do TS 35/10 KV Cmiljača. Za ovaj tender opredeljeno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!