Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Licitacija strujnim...

Srbija: Licitacija strujnim udarom do 30%

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Licitacije visinom pokupljenja struje se nastavljaju, a spekuliše se skokom od 7,5 odsto pa do čak 30 procenata kumulativno u naredne tri sezone.

Za sada je sigurno da se još ne zna ni koliki će strujno-cenovni udar biti ni kada će se dogoditi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić odbacio je navode pojedinih medija i kalkulacije o poskupljenju struje tri puta po deset odsto kao netačne, te pozvao da se prekine spekulisanje o procentu poskupljenja do juna.

Beogradski mediji objavili su juče da će struja u naredne tri godine poskupeti 30 odsto, odnosno da je najpre bila ideja da poskupljenje bude dva puta po 15 odsto, a da se sada razmatra da budu tri poskupljenja po deset procenata. Antić je, naime, podsetio na to da do juna treba da bude usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a, koji će, kako je rekao, obuhvatiti dosta mera koje treba da unaprede finansijsko stanje tog preduzeća. Dodao je da premijer Aleksandar Vučić i on kao ministar energetike insistiraju na tome da se više pažnje posveti uštedama i unapređenju efikasnosti rada EPS-a. Antić je ukazao na to da je Srbija od prošlogodišnjih poplava pod velikim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija da se cena struje koriguje jer je najniža u Evropi.

“Srbija, međutim, istovremeno sprovodi mere fiskalne konsolidacije, a smanjene su i plate i penzije i zato pokušavamo da s MMF-om nađemo neki balans oko toga”, rekao je Antić.

Poskupljenje električne energije u Srbiji ekonomski nije sporno jer su izneti uverljivi dokazi da je cena struje niska, smatraju ekonomisti MAT-a. Po njihovim rečima, ipak, mogao bi se naći prostor da to povećanje bude manje od 15 odsto.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković rekao je, na predstavljanju novog broja tog časopisa, da cena struje i finansijski rezultati EPS-a zauzimaju važno mesto u pregovorima Srbije i MMF-a. On je kazao da razmatranje povećanja cene struje nije ništa novo i odluka o tome samo je odložena do početka juna.

“Izneti su uverljivi dokazi o tome da je cena električne energije kod nas niska i predstavlja faktor u formiranju loših rezultata EPS-a… i to će se na ovaj ili onaj način preliti na javne finansije”, naveo je Vučković.

On je dodao da ta odluka ekonomski nije sporna, ali da postoji socijalni aspekat tog pitanja.

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi povećanje cena struje moglo biti manje od najavljenih 15 odsto ukoliko bi se ukinula akciza na električnu energiju, “odnosno ako bi se taj namet sistemski uvodio i iznosio nula odsto barem u prvoj godini”, rekao je Stamenković.

“Poskupljenje struje moglo bi biti manje od 15 odsto, ali verovatno neće biti 7,5 odsto, čime bih ja bio zadovoljan”, zaključio je Stamenković.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Naftne kompanije optužuju Jugopetrol za zloupotrebu tržišta

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore formalno je zatražilo od Agencije za zaštitu konkurencije da istraži navodne zloupotrebe tržišne dominacije od strane Jugopetrola. Udruženje, koje se sastoji od oko 15 vlasnika benzinskih stanica, tvrdi da Jugopetrol sprovodi nepravedne prakse tako...

Hrvatska: SOCAR započinje isporuke gasa, proširujući energetski doseg Azerbejdžana u Evropi

Početkom septembra, Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR) započela je isporuke prirodnog gasa Hrvatskoj, kako izveštava Azernews. Ovaj korak, postignut saradnjom vlada Azerbejdžana i Hrvatske uz pomoć PPD-a i MET Group-a, naglašava posvećenost Azerbejdžana da bude pouzdan energetski partner za...

Azerbejdžan planira drastično povećanje izvoza gasa u Srbiju

Azerbejdžan planira značajno povećanje izvoza prirodnog gasa u Srbiju, izjavio je azerski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov. Dana 2. septembra, Bajramov je saopštio da su Državna naftna kompanija Azerbejdžanske Republike (SOCAR) i srpski Srbijagas postigli sporazum o povećanju godišnjeg...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!