Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Kopač -...

Srbija: Kopač – Agencija za energetiku Srbije nije ispunila uslove Energetske zajednice

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Agencija za energetiku Srbije (AERS) nije ispunila sve uslove, predviđene evropskom regulativom za gradnju gasovoda Turski tok, koji su sugerisani u Mišljenju Energetske zajednice, a naročito nije uvažila one koji se odnose na poboljšanje konkurencije, rekao je za agenciju Beta direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je na pitanje Bete da li je Energetska zajednica zadovoljna Odlukom o izuzeću magistralnog gasovoda iz Trećeg eneregetskog paketa, koju je AERS doneo nakon dobijenog Mišljenja tog evropskog regulatornog tela, rekao da je AERS u konačnoj Odluci izmenio neke prvobitne uslove, ali da nisu svi ispunjeni, a naročito deo koji se odnosio na poboljašanje konkurencije (liquidity mere).

“Smatramo da se odlukom, takvom kakva je ispala, zapravo krši Treći paket i njen član o izuzeću nove infrastrukture. Sekretarijat Energetske zajednice je u svom Mišljenju bio vrlo određen da takva Odluka ne doprinosi razvoju konkurencije na tržištu prirodnog gasa u Srbiji, osim ako se ne uvaže svi uslovi koji se nalaze u Mišljenju”, pojasnio je Kopač.

Savet AERS-a je pre tri dana odobrio na 20 godina investitoru gasovoda, rusko-srpskom preduzeću Gastrans, zahtev za izuzeće pristupa treće strane budućem gasovodu Turski tok, ali ne sasvim, pošto je predvideo da manji deo kapaciteta, zavisno od tačke pristupa cevovodu, od 25 odsto kod Horgoša, 30 odsto na mađarsko-bugarskoj granici i 45 odsto kod Gospođinaca, Paraćina i Pančeva, ponudi i drugim zainteresovanim stranama sa najboljom ponudom, ali u procentima manjim nego što je predložila Energetska zajednica.

AERS je na zahtev o izuzeću od Trećeg energetskog paketa koji predviđa da ne može biti isti vlasnik gasa i gasovoda i koji je utkan i u srpski Zakon o energetici, zatražio Mišljenje Energetske zajednice i 1. februara dobio odgovor u kome se predlaže da pristup gasovodu imaju i drugi vlasnici gasa i distributeri, a ne samo ruska kompanija Gasprom koja bi sa Srbijagasom trebalo da gradi deo gasovoda Turski tok kroz Srbiju.

Zahtev za izuzeće gasovoda kroz Srbiju obrazlagan je i činjenicom da je od evropskih pravila konkurencije izuzet i transjadranski gasovod TAP. Kopač je naveo da je AERS uvažio neke odredbe Mišljenja Energetske zajednice: smanjeni su procenti izuzetog kapaciteta od konkurencije, uvaženi su principi “iskoristi ili prepusti, odnosno prodaj drugom” (use it or lose it/sell it) za sve korisnike kapaciteta koji su ga kupili a nisu nominovali za odredjeni dan, uvaženi su zahtevi za povećanje sigurnosti snabdevanja i odobravanja tarifne metodologije i još neke preporuke.

“Nisu uvaženi zahtevi za unapređenje mere zaštite konkurencije, zatim zahtev da se Srbijagas dodatno obaveže da izvrši razdvajanje delatnosti do kraja, a i deo kapaciteta koji smo mi zahtevali da bude ponudjen svim zainteresovanim stranama na aukciji (i to dugoročno, do 20 godina) je preinačen u izuzeti deo od Trećeg paketa i to samo za one subjekte koji su učestvovali u market testu”, rekao je Kopač.

Time se, kako je ocenio, “ograničava transparentnost u proceduri dodela kapaciteta i isključuju neki sadašnji i potencijalno novi subjekti od zakupa gasovoda”.

Na pitanje koje su moguće posledice zbog toga što AERS u potpunosti nije uvažio mišljenje Energetske zajednice, a Gastrans odluči da gradi Turski tok kroz Srbiju, Kopač je rekao da “produžetak Turskog toka kroz Srbiju ima šansu da bude prihvaćen i legitimisan kao projekat samo ako je, iako građen po izuzeću, odluka o izuzeću o njegovoj izgradnji besprekorno čista sa pravne strane”.

“Mi smo pružili ruku tom projektu i formirali uslove koji moraju biti ispunjeni, inače je naše mišljenje negativno. Ti uslovi nisu bili laki, ali ni beskrajno teški”, istakao je Kopač. Dodao je da će “sada taj projekat imati problem legimiteta što će dati krila svima koji ga osporavaju”.

“Nepoštovanje Trećeg paketa je veliki problem i za EU. Nažalost odluka AERS-a je konačna i nije bila konsultovana s nama, ali to je sad važeće za veoma dugo razdoblje. Nije dobro ni za projekat, ni za Srbiju”, rekao je Kopač.

Evropa neće dozvoliti da bude zavisna od Rusije u većoj meri od današnje

Na pitanje zašto Evropa otežava svoj položaj ako joj je potreban gas i može da ga nabavi od Rusa, Kopač je rekao “da je Evropi potreban gas i da je trenutno gas iz te zemlje napovoljniji, ali da su buduća zbivanja zbog sve većeg obima trgovanja sa tečnim prirodnim gasom (LNG) teško predvidiva”.

“Evropi je potreban gas iako se trudi s kampanjom protiv fosilnih goriva. Prirodni gas će dugoročno izgubiti sadašnji značaj”, kazao je Kopač.

Treći energetski paket je, kako je ocenio, svojim insistiranjem na konkurenciji omogućio znatan pad cena za krajnje potrošače. Izuzeća od evropskih pravila, naveo je Kopač, “omogućavaju potrebnu fleksibilnost, kad je potrebna, ali krajnji cilj je uvek veća konkurencija”.

Odgovarajući na pitanje od koga Evropa može da obezbedi gas i na koji način, a da to nije iz Rusije, Kopač je rekao da Evropa može da obezbedi gas delimično iz domaće proizvodnje, da može da poveća udeo biogasa, dekarbonizovanih gasova ili da uvozi LNG iz celog sveta. ”

Nesporno je da iz Rusije dolazi sada oko 40 odsto potreba Evrope za gasom. Evropa nikad neće dozvoliti da bude zavisna u mnogo većoj meri od ove današnje. Jednostavno, to je način rezonovanja, da se ne stave baš sva jaja u jednu korpu”, rekao je Kopač i istakao da “to važi i za gas iz drugih destinacija”.

Na pitanje da li je neizvesna gradnja gasovoda “Severni tok 2” kojim bi gas iz Rusije trebalo da stigne do Nemačke jer Danska osporava prolazak cevovoda kroz njene teritorijalne vode, Kopač je rekao da se “Severni tok gradi uprkos tome i pre ili kasnije biće završen”.

Izvor; N1

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!