Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Koga pecka...

Srbija: Koga pecka cena struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dok u okolnim zemljama pada cena struje, u Srbiji se o tome ne razmišlja jer profita nema, a cena je među najnižim u Evropi

Elektroprivreda Srbije” je pozvala sve svoje potrošače da u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona pomognu u očitavanju struje i, ukoliko mogu, sami očitaju i prijave svoju potrošnju.

Na taj način EPS vodi računa i o svojim radnicima očitavačima, ali i građanima, da ne bi dolazili u dodir s nepoznatima, s tim što će neki morati da ih puste u svoje kuće kako bi upisali potrošnju za mart. A to je odgovorno i lepo.

Iz komšiluka, međutim, stižu mnogo lepše vesti, a tiču se domaćinstava u Hrvatskoj i Sloveniji kojima će računi za struju u naredna tri meseca biti umanjeni za 15 odsto.

Kako su objasnili u slovenačkoj firmi GEN, koja ih snabdeva strujom, „sada nije vreme za ostvarivanje profita, već za solidarnost”, pozivajući i druge proizvođače i trgovce strujom da isto učine jer je cena pala poslednjih meseci i na berzama.

Efekte pojeftinjenja domaćinstva koja se snabdevaju kod GEN-a videće već s aprilskim računima, a ovaj slovenački trgovac je na taj način pokazao i društvenu odgovornost.

Kada bi sada nekog u Srbiji pitali ima li mesta za sličan gest, odgovor bi bio da je to nemoguće, jer imamo najjeftiniju struju za domaćinstva u Evropi. Prema podacima Evrostata, Srbija posle Ukrajine ima najjeftiniju cenu kilovata oko 0,07 eura po kilovatu, dok je kilovat pre ovog pojeftinjenja u Sloveniji bio u proseku oko 0,16, a u Hrvatskoj 0,13 evra.

Istovremeno je u poslednjih šest meseci na berzama u srednjoj Evropi struja sve jeftinija. Pandemija virusa korona snizila je cenu struje za oko 20 evra po megavat-času za isporuke u aprilu i maju i prodaje se za manje od 40 evra.

Glavni razlog ovakvog pada cene jeste strah od pada potrošnje jer ako privreda ne radi zbog vanrednih okolnosti, izvesno je da će potrošnja biti znatno manja. Ovim se, međutim, samo nastavlja trend pojeftinjenja struje od 2018. godine, kada je megavat koštao oko 60 evra, što je pre svega uslovilo poskupljenje emisionih dozvola kako bi se proizvođači preorijentisali na zelenu energiju.

Upitan da li ima prostora da EPS kao i GEN snizi cene, prof. dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže da bi ovaj pad cene struje kod nas mogli da osete industrijski potrošači, čiji je kilovat neuporedivo skuplji nego onaj za domaćinstva.– Tržišni razlozi utiču na cenu energije u Evropi. Zbog pandemije virusa pada proizvodnja struje u celom svetu, pa se može očekivati i niža cena megavata – kaže Ružić.

U sklopu toga, dodaje, bilo bi logično očekivati izvestan pad cene za industriju u Srbiji. Ali, svakako ne preveliki.

– Cene u EU su iznad ekonomski opravdanih, pa pad cena tamo samo smanjuje profite i ulaganja u nov razvoj. Kod nas te tržišne cene drže EPS u životu i nisu prevelike, pa nema osnova da se očekuje značajnije pojeftinjenje – objašnjava ovaj sagovornik.

Nažalost, kada je reč o cenama struje za domaćinstva i druge tarifne kupce, one su ispod ekonomski opravdanog nivoa, pa nema realnog osnova da se očekuje ili da neko traži dodatno smanjenje ovih cena, ističe Ružić.

Upoređujući komšije kod kojih je jedan trgovac napravio pravi marketinški potez odlučivši da snizi cenu struje i Srbiju, razlika je utoliko veća što tamo domaćinstva mogu da biraju od koga će i po kojoj ceni da kupuju struju. U toj ponudi ovaj trgovac je našao prostor da bude konkurentan, što će sigurno privući u narednom periodu mnoge potrošače da promene snabdevača i da to bude upravo ova slovenačka firma.

U Srbiji domaćinstva, i da žele da izaberu najpovoljnijeg snabdevača, neće naići na jeftiniju struju od one koju domaćinstvima prodaje EPS jer se na taj način čuva socijalni mir u zemlji i cena struje je i dalje politička odluka, a ne EPS-a i njegovog razvoja.

Izvor; Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!