Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija:  Kineske kompanije...

Srbija:  Kineske kompanije ulažu 2,7 milijardi evra u energetski sektor 

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas dva sporazuma sa kineskim kompanijama koji će omogućiti nove kineske investicije u srpskom energetskom sektoru ukupne vrednosti oko 2,7 milijardi evra.

Ministarka je sa kompanijom „Čajna Enerdži Internešnl Grup“ (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ (Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što nakon istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji danas potpisujemo važne sporazume kojima otvaramo novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike, i obezbeđujemo direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju. Prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu. Novi pogon  proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU. Ukupan iznos investicije procenjen je na oko 2,4 milijardi evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje oko 2.400 radnika. Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP Srbije“, navela je Đedović Handanović.

Memorandum potpisan sa „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW. „Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je NR Kina u svetskim okvirima lider u ulaganju u OIE, koja je samo u 2023. godini dodala novih 217 GW solarnih elektrana (koliko i ostale zemlje sveta zajedno) i koja veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. „Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost, i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela, i vodonika, u našem regionu i u Evropi“, dodala je ministarka.

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji ranije potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva prirodnih resursa NR Kine.

Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming, rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati. „Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i napredne tehnologije i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je ambasador.

Dodao je da je jučerašnja poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji bila veoma uspešna. ”Dvojica predsednika potpisali su deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima”, rekao je on.

Okvirni  sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu potpisao je generalni direktor ogranka u Srbiji „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a Memorandum o razumevanju za projekat fabrike solarnih panela i izgradnje elektrane direktor kompanije „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“, preneli su lokalni mediji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!