Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija:  Kineske kompanije...

Srbija:  Kineske kompanije ulažu 2,7 milijardi evra u energetski sektor 

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas dva sporazuma sa kineskim kompanijama koji će omogućiti nove kineske investicije u srpskom energetskom sektoru ukupne vrednosti oko 2,7 milijardi evra.

Ministarka je sa kompanijom „Čajna Enerdži Internešnl Grup“ (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ (Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što nakon istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji danas potpisujemo važne sporazume kojima otvaramo novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike, i obezbeđujemo direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju. Prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu. Novi pogon  proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU. Ukupan iznos investicije procenjen je na oko 2,4 milijardi evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje oko 2.400 radnika. Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP Srbije“, navela je Đedović Handanović.

Memorandum potpisan sa „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW. „Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je NR Kina u svetskim okvirima lider u ulaganju u OIE, koja je samo u 2023. godini dodala novih 217 GW solarnih elektrana (koliko i ostale zemlje sveta zajedno) i koja veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. „Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost, i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela, i vodonika, u našem regionu i u Evropi“, dodala je ministarka.

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji ranije potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva prirodnih resursa NR Kine.

Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming, rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati. „Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i napredne tehnologije i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je ambasador.

Dodao je da je jučerašnja poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji bila veoma uspešna. ”Dvojica predsednika potpisali su deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima”, rekao je on.

Okvirni  sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu potpisao je generalni direktor ogranka u Srbiji „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a Memorandum o razumevanju za projekat fabrike solarnih panela i izgradnje elektrane direktor kompanije „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“, preneli su lokalni mediji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Mađarska poziva EU da preduzme akciju protiv Ukrajine koja blokira tranzit ruske nafte

Mađarska je zatražila od Evropske unije da preduzme mere protiv Ukrajine zbog nametanja delimične zabrane izvoza ruske nafte, tvrdeći da taj potez ugrožava energetsku bezbednost zemlje. Kijev je prošlog meseca usvojio sankcije koje blokiraju tranzit sirove nafte u Centralnu Evropu...

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!