Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Gubitak NIS-a...

Srbija: Gubitak NIS-a u prvom kvartalu od 4,7 milijardi dinara zbog kursnih razlika

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) zabeležila je u prvom kvartalu ove godine neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama, saopštilo je danas NIS.

Kao posledica nepovoljnih makroekonomskih trendova, EBITDA (prihod pre oporezivanja) u prvom kvartalu 2015. godine iznosio 7,2 milijarde dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

NIS je potpisao i ugovor sa kompanijom CB&I za izradu baznog i proširenog baznog projekta za Duboku preradu, a u toku januara je završen i remont postrojenja Bitumen u Rafineriji nafte Pančevo.

Komentarišući rezultate poslovanja NIS-a u prvom kvaratlu 2015. godine, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da se kriza iz prošle godine prenela i u prve mesece 2015. godine i da ovi rezultati zato bili očekivani.

“Naš glavni zadatak je povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja. Ali, bez obzira na to, nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima”, rekao je Kravčenko.

On je najavio da će uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje ostati u fokusu NIS-a, jer, kako je rekao,”mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo”.

NIS grupa je u prvom kvartalu ove godine povećala obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza, koja su iznosila 29,5 milijarde dinara, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

NIS je, kako se navodi, u prva tri meseca ove godine poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima i taj kvartal obeležile su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine.

Izvor; SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!