Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Gasovod sa...

Srbija: Gasovod sa Makedonijom obezbeđuje nove izvore gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gasnim povezivanjem sa Bugarskom, kao i početkom gradnje novog interkonektora sa Severnom Makedonija, Srbija može da postane značajan energetski igrač u ovom delu Evrope, izjavio je za RTS programski menadžer za energetiku u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Gligo Vuković. Ističe i da tome ide u prilog i to što naša zemlja predstavlja raskrsnici svih puteva na Zapadnom Balkanu.

Srbija je gasnim povezivanjem sa Bugarskom obezbedila alternativni izvor snabdevanja gasom iz različitih izvora.

Najavljena je gradnja novih gasnih interkonektora sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, kao i povezivanje naše zemlje sa terminalom za tečni gas u grčkoj luci Alksandropolis.

Gligo Vuković, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da novi gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije treba da omogući dalju diverzifikaciju pravaca snabdevanja, kao i izvora snabdevanja.

“Interkonektor, uz onaj koji je napravljen između Srbije i Bugarske, treba da poveća kapacitete gasa koji mogu da dođu iz takozvanog južnog pravca. Vrlo je bitno za Srbiju da se taj interkonektor završi što pre, nadamo se uz finansijsku podršu EU“, ističe Vuković.

“Kapaciteti će se širiti”

Prema njegovim rečima, Srbiji je omogućen pristup terminalnu za tečni gas u grčkoj luci Alksandropolis izgradnjom terminala između Niša i Sofije, što je sufinansirala EU sa 50 miliona evra.

“Njegov kapacitet je 5,5 milijardi metara kubnih godišnje. To nije dovoljno za region, ali treba posmatrati u protoku vremena i – dinamički. Kapaciteti će se proširivati i gradiće se novi gasovodi. To je proces koji će da traje”, navodi gost Dnevnika.

Ukazuje i da “Srbijagas” mora da radi na proširenju postojećih kapaciteta unutar zemlje za prihvatanje veće količine gasa.

Veza sa Rumunijom

Vuković, govoreći o gasnom interkonektoru između Srbije i Rumunije, ističe da Bukurešt ima dovoljne količine gasa, ali da ima planove za nove investicije za gasna polja u Crnom moru.

“Rumunija bi tada postala značajan izvoznik u regionu i veliki je interes da sa Srbijom bude povezana. To je pred nama, relativno je lako jer je reč o kratkoj deonici”, ističe Vuković.

Srbija na gasnoj mapi

Naglašava da je Evropa zainteresovana za izgradnju gasnog tržišta, ali i ima planove za smanjenje emisija ugljen-dioksida i veći udeo obnovljive energije.

Vuković ističe da Srbija sa izgrađenim interkonektorom sa Bugarskom, kao i predstojećim sa Severnom Makedonijom, može da postane “značajan igrač” u ovom delu Evrope.

“Ako pogledamo gasnu mapu ovog dela Evrope, Srbija je od retkih zemalja u regionu koja se graniči sa osam država. Srbija je samim tim na raskrsnici svih puteva u Zapadnom Balkanu, kao i energetski. Predstoji joj značajan razvoj”, zaključuje programski menadžer za energetiku u Delegaciji EU u Srbiji Gligo Vuković.

Izvor: RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...

Srbija: Electron Holding će graditi solarne elektrane od 160 MW 

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne parkove sa kombinovanom snagom do 160 MW. Fotonaponske solarne elektrane trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna. Skupština grada Subotice usvojila...

Hrvatska: Plinacro dobio 533 miliona evra za povećanje kapaciteta za transport gasa

    Hrvatska kompanija Plinacro, koja razvija i održava gasnu infrastrukturu, imaće na raspolaganju 533,08 miliona evra za jačanje gasne infrastrukture, odnosno povećanje transportnih kapaciteta prema Sloveniji i Mađarskoj. Ugovor su potpisali ministar ekonomije i održivog razvoja Damir Habijan, predsednik Plinacroa Ivica Arar...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!