Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EU zahtev...

Srbija: EU zahtev za energetiku iz poglavlja 35

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Srbije verovatno neće pristati da preduzeće za snabdevanje električnom energijom u vlasništvu Elektroprivrede Srbije bude osnovano po kosovskim zakonima, kaže za Danas Nikola Petrović, direktor Elektromreže Srbije, povodom zahteva iz pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u kojoj se navodi da treba osnovati kompaniju za snabdevanje Elektrosever u skladu sa kosovskim propisima. Druga obaveza je rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu Gazivode.

Petrović objašnjava da je predviđeno da vlasnik preduzeća za snabdevanje treba da bude Zajednica srpskih opština, ali da će vlasnik biti Elektroprivreda Srbije, s obzirom na to da ona ne postoji.

– Međutim, dokument kojim EPS osniva neko preduzeće mora da prođe Vladu Srbije. Zahtev je da u tom dokumentu treba da piše da se preduzeće osniva na osnovu zakona Kosova. To je protivno Ustavu i takav dokument verovatno neće proći Vladu – objašnjava Petrović. On smatra da će taj problem morati da bude rešen na političkom nivou.

Na pitanje o rešavanju srpskog menadžmenta u hidrosistemu Gazivode, juče od ministra energetike nismo dobili odgovor. Prema nezvaničnim saznanjima, u ovom problemu postoji spor oko toga čije su Gazivode, i on će kasnije biti rešavan.

Pregovaračka pozicija EU o poglavlju 35 o Kosovu u pristupnim pregovorima sa Srbijom predviđa normalizaciju odnosa sa Prištinom, poštovanje i primenu dosad postignutih briselskih sporazuma, a proces evropske integracije Srbije povezuje sa daljim napretkom u tom procesu.

Ako proces normalizacije odnosa sa Kosovom bude znatno zaostajao za napretkom u ukupnim pregovorima, Komisija može da obustavi preporuke o otvaranju ili zatvaranju drugih poglavlja dok se ta neravnoteža ne otkloni. U pregovaračkoj poziciji EU se zatim detaljno navodi šta Srbija treba da ispuni u vezi sa već postignutim sporazumima.

Srbija treba da doprinese nastavku formiranja ZSO (izradi statuta) u skladu sa dogovorenim vremenskim planom, i da obezbedi transparentnost finansiranja srpskih opština. Srbija takođe treba da nastavi da ispunjava sporazume o policiji i pravosuđu i telekomunikacijama. Očekuje se i dosledno poštovanje odredbi o razmenama zvaničnih poseta kao i da Srbija nastavi da pruža svu administrativnu podršku Kancelariji za vezu u Prištini. Kada je reč o energetici, očekuje se da Srbija nastavi da se angažuje u procesu normalizacije između kosovskog KOSTT-a i srpskog EMS-a, uključujući potpisivanje sporazuma o interkonekciji i podršku članstvu KOSTT-a u evropskoj mreži ENTSOE.

Kada je reč o integrisanim prelazima, Srbija će završiti uspostavljanje svih prelaza, poboljšati kontrolu i zatvoriti alternativne puteve kako bi se obezbedilo da se za prolazak robe i ljudi sa Kosova i na Kosovo koriste isključivo službeni prelazi. U pogledu slobode kretanja od Srbije se očekuje da omogući ulaz državljanima trećih zemalja sa Kosova u Srbiju i primenjuje sporazume o registarskim tablicama na severu Kosova.

Od Srbije se traži da omogući efektivno učešće Kosova u regionalnim inicijativa pod dogovorenim uslovima kao i da podrži uključivanje predstavnika Kosova u menadžment i administrativne strukture regionalnih organizacija u skladu sa zaslugama.

Interesantno je da su zvaničnici Srbije pre dva meseca bili iznenađeni sadržajem pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35 koje je procurelo u javnost, odnosno da su očekivali da će se to poglavlje odnositi samo na primenu sporazuma postignutih tokom Briselskog procesa, bez novih uslova i ispunjavanja zadataka koji se takođe odnose na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Premijer Srbije je izjavio da je video “jezivi” nacrt dokumenta koji je, kako je rekao, gori od formalnog priznavanja Kosova. On je na konferenciji u Vladi rekao da se taj dokument odnosi, između ostalog, na jezero Gazivode.

“Sve što nisu uspeli sa direktnim dijalogom, napisali su u tom nacrtu – pisalo je predati Gazivode. I to nije kraj”, rekao je Vučić. “Ne dam Gazivode! Pa da vidimo šta ćemo dalje. Možete da me smenite, ali ja vam ne dam te Gazivode i to ću reći Federiki Mogerini”, dodao je on. Premijer je istakao i da “ima dosta problema u vezi sa poglavljem 35, jer, kako je naveo, postoje pokušaji da se u pregovaračku platformu za otvaranje tog poglavlja ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova za Srbiju, koje je lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova”.

Nakon ponovnog usaglašavanja stavova zemlja članica EU o pregovaračkoj poziciji, direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 o Kosovu ne traži priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine i da je došlo je do izvesnog ublažavanja u odnosu na prvi nacrt.

Izvor; Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!