Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Elektromreža Srbije...

Srbija: Elektromreža Srbije kupuje 11 odsto Elektroprenosa Crne Gore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iz CGES-a, gdje je Vladi Crne Gore partner italijanska Terna, nezvanično su saopštili da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče o tome “ni na nivou ideje”.

U upravi Elektroprenosa Crne Gore (CGES) nijesu upoznati da Srbija namjerava da kupi udio od 11 odsto tog većinski državnog preduzeća.

To je sinoć najavio srpski premijer Aleksandar Vućić. On je izjavio da  Elektromreža Srbije “kupuje 11 odsto Elektroprenosa Crne Gore, elektromreže Crne Gore”.

Iz CGES-a, gdje je Vladi Crne Gore partner italijanska Terna, nezvanično su saopštili da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče o tome “ni na nivou ideje”.

“Ni italijanska Terna ne bi mogla pregovarati o prodaji dijela svog paketa od 22 odsto bez znanja partnera, odnosno države Crne Gore koja ima 55 odsto akcija”, rekli su  iz CGES-a.

U upravi crnogorske kompanije kažu da znaju da je bilo interesovanja za manjinski paket akcija u EPCG, koji posjeduje italijanska kompanija A2A. Dogovoreno je da A2A zasad ostaje u Elektroprivredi. Ubrzo će dobiti novi ugovor o upravljanju EPCG, bez obzira što petogodišnji nije poštovan.

“Manjinski akcionari CGES-a imaju oko 23 odsto akcija. Mada, ima ih oko 8.000. Od toga se neki kriju iza kastodi računa, pa je moguće da je sa nekim od njih dogovorena kupoprodaja 11 odsto CGES-a, ali nam to sada izgleda nemoguće, nismo upoznati sa tim”, rekli su iz preduzeća.

Vučić je saopštio da je cilj Vlade Srbije da pokuša da kupi i udio u Elektroprivredi Republike Srpske, a potvrdio je zainteresovanost i za EPCG.

“Ako se Republika Srpska sa tim saglasi, bićemo uvijek spremni da i to kupimo, kao i EPCG. Imamo želju da se raširimo u regionu i imaćemo novac i mogućnost da to kupimo”, kazao je Vučić u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

On je nedavno kazao da Srbija razmatra kupovinu Luke Bar i da je o tome razgovarao sa premijerom Milom Đukanovićem.

Vučić je nedavno izjavio da je Srbija zainteresovana i za kupovinu Luke Bar.

On je kazao i da je o tome pričao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je izjavio da nema ništa protiv da Srbija pokaže zainteresovanost za kupovinu.

Cijelu odluku donijeće 2016. godine poslije detaljne analize.

“Mi ćemo u 2016. godini, poslije ozbiljne analize, ukoliko se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu i za kupovinu luke Bar”, kazao je srpski premijer.

Izvor; Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!