Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EBRD razmatra...

Srbija: EBRD razmatra kredit od 50 miliona evra za projekat vetroparka Pupin

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra odobravanje kredita do 50 miliona evra kompaniji Enlight K2-Wind iz Beograd za izgradnju i rad projekta vetroparka snage 94,4 megavata.

Vrednost projekta kod Kovačice poznatijeg kao „Vetropark Pupin“ EBRD je procenila na ukupno 144 miliona evra, stoji na portalu te banke.

„Pupin“ će, kako je navedeno u obrazloženju EBRD, doprineti ublažavanju klimatskih promena i zelenoj energetskoj tranziciji Srbije povećanjem udela proizvodnje obnovljive energije u zemlji i dodavanjem novih kapaciteta za proizvodnju vetra u nacionalni energetski sistem.

„Pored toga, doprineće jačanju prisustva privatnog sektora u oblasti obnovljive energije u zemlji“, naveli su iz EBRD, uz podatak da se, zahvaljujući korišćenju struje iz budućeg vetroparka, očekuju uštede CO2od 197.000 tona godišnje.

Klijent EBRD u ovom slučaju bila bi kompanija Enlight K2-Wind iz Beograda, pravno lice (SPV) koje je uspostavljeno za potrebe implementacije izgradnje vetroparka „Pupin“.

Njen većinski vlasnik je izrelski Enlight Renewable Energy Ltd, kompanija za razvoj obnovljivih izvora energije čije akcije su listirane na njujorškoj i berzi u Tel Avivu, sa tržišnom kapitalizacijom od dve milijarde evra, navela je EBRD.

Podsetimo da je taj izraelski investitor u junu 2021. godine dobio dozvolu da proširi vetropark u Kovačici, koji inače radi od 2019. godine, i drugi je po veličini u našoj zemlji.

Tri meseca pre dobijanja dozvole za proširenje, „Kovačicu“ su obišli tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador Izraela u Beogradu Jahen Vilan, koji je tada poručio da se nada „da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ‘Pupin’ i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti“.

Na prvoj aukciji za tržišne premije organizovanoj u Srbiji, „Pupin“ je osvojio kvotu od 68 megavata za ponuđenih 68,88 evra po megavatu.

Izvor: biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Kojoj grupi nuklearnih reaktora dati prednost?

Prema dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju INSAG-26 za zemlje kao što je Srbija, preporuka je da gradi NE za koju postoji referentna NE u radu. Takođe, isti dokument preporučuje da zemlja koja se odluči za izgradnju prve elektrane...

Srbija: Koji su izgledi da Srbija u dogledno vreme izgradi nukelarku?

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse "ravne nuli" da Srbija u dogledno vreme izgradi "bilo veliku, bilo malu" nuklearnu elektranu. "Imajući u vidu nedostatak stručnih kadrova, zakonske regulative i opšte infrastrukture, najkraći rok da...

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!