Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Dug za...

Srbija: Dug za eksploataciju rudnog bogastva 2,6 milijardi dinara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović rekao je danas da su prihodi po osnovu naknada za eksploataciju rudnog bogastva u 2018. godini iznosili šest milijardi dinara, a da je dug početkom ove godine prema budžetu Srbije iznosio 2,6 milijrdi dinara.

On je na prezentaciji izveštaja o efikasnosti nadzora nad eksploatacijom rudnog bogastva u periodu od 2016. godine do 2018. rekao da firme koje se bave tom delatnošću same obračunavaju podatke o količini iskorišćenih sirovina, prihodima od prodaje, kao i iznos naknade.

„Nadležni organi nisu u dovoljnoj meri kontrolisali količinu ekspoatisanih mineralnih sirovina, prihode od prodatih količina i nakanadu za korišćenje zbog čega postoji rizik da su finansijske obaveze potcenjene“, rekao je Pehović.

Dodao je da i naplata naknada nije efikasna i da se ne primenjuje prinudna naplata zbog čega postoji mogućnost da se ne ostvare planirani prihodi budžeta.

On je rekao da od 2,6 milijardi dinara duga, kamate čine 1,9 milijardi dinara, a da nad 99 odsto tog duga obveznika nadzor obavlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Prihodi od naknade bi, prema njegovim rečima, bili veći da 2016. godine RTB Boru nije otpisano oko 5,3 milijarde dinara.

„Korišćenje neobnovljivog rudnog bogastva bilo bi racionalnije, a budžetski prihodi bi bili veći da je je kontrola bila efikasnija i bolja koordinacija nadležnih organa“, rekao je Pejović.

Viši savetnik DRI Goran Mandić rekao je da se u Srbiji eksploatacijom bavi oko 200 firmi, a da 90 odsto proizvodnje u rudarstvu čine ugalj, nafta, gas i bakar.

„Od 30 odsto do 60 odsto subjekata koji se bave eksploatacijom između 2016. godine i 2018. nisu dostavljali ili nisu redovno dostavljali dokumentaciju o finansijskim obavezama, a Poreska uprava nije vršila kontrolu obračuna i plaćanja naknade za korišćenje mineralnih sirovina“, rekao je Mandić.

Istakao je da nadležni organi za nadzor nisu primenjivali kaznene odredbe propisa, osim inspekcije u pojedinim slučajevima, pa su pokrajinski inspektori podneli dve prijave za privredni perstup i jednu krivičnu prijavu.

On je rekao da su najveće prihode od naknade za eksploataciju rudnog bogastva u periodu od 2016. godine do 2018. ostvarile opštine Lajkovac (887 miliona dinara) i grad Kikinda (635 miliona dinara), a da mnoge lokalne samouprave nisu znale da li se na njihovoj teritoriri eksploatišu mineralne sirovine ili ko to radi uprkos tome što im pripada prihod od naknade.

Izvor; Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!