Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Gas skuplji...

Srbija: Gas skuplji od novembra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će drugo poskupljenje gasa ove godine biti do 10 odsto od 1. novembra, kao i da će tačna cifra biti poznata sledećeg meseca.

Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

„Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri  Srbijagasa pokažu da to može i malo manje, pa nećemo ići na uštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost Srbijagasa da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija”, rekao je Bajatović gostujući na RTS.

On je istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko  Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo da vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto. Кoliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. Novembra”, naglasio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona kubnih metara gasa.

„Radi se o oko 400 miliona kubika u Banatskom dvoru i puni se skladište u Mađarskoj. Takođe i u ruskom delu Banatskog dvora Srbija ima oko 300 miliona kubika”, dodao  je Bajatović.

On je rekao da ne zna kakva će biti zima, ali da ćemo biti bezbedni i ako temeprature budu minus 20.

Direktor Srbijagasa rekao je da nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

Trenutno je cena gasa  oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova”, rekao je on, prenosi RTS.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Nomgas otvorio tender za izgradnju gasne interkonekcije sa Grčkom

Makedonska kompanija za prenos prirodnog gasa Nomagas raspisala je tender za izgradnju svog dela interkonekcije za prenos prirodnog gasa između Severne Makeodnije i Grčke. Vrednost ugovora procenjena je na 83,7 miliona evra. Rok za podnošenje ponuda je 1. februar 2024. godine. Projekat...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...

Hrvatska: HEP pokrenuo novi blok u kombinovanoj gasnoj elektrani EL-TO Zagreb

HEP je pokrenuo novi blok u sklopu kogeneracionog postrojenja Elektrana-toplana Zagreb. Nova termo jedinica ima snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. Vrednost projekta je 140 miliona evra. Novi blok u sastavu Elektrane-toplane Zagreb...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!