Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Domaće firme...

Srbija: Domaće firme sposobne da realizuju složene poslove u energetici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Domaće firme sposobne su da realizuju obimne i složene poslove u oblasti energetike i cilj Privredne komore Beograda je da tu domaću industriju zaposli. Jedan od takvih projekata, koji su u najvećoj meri radile domaće firme, je i revitalizacija Bloka A3 Termoelektrane “Nikola Tesla”, rekao je zamenik direktor TENT-a Milan Petković na sastanku Grupacija za energetiku i energetsko rudarstvo, toplifikaciju i gasifikaciju PKS.

On je naglasio da je revitalizacija tog bloka rađena prošle godine, posle majskih poplava, pa je zbog problema uzrokovanih poplavama, umesto predviđenih šest trajala sedam meseci.

Na tom složenom i obimnom poslu, bilo je angažovano 99 odsto domaćih izvođača radova, što govori o kapacitetu domaće industrije i privrede, rekao je Petković.

“Siguran sam, posle ovakvih iskustava, da smo kadri da samostalno i svojim snagama realizujemo i izgradnju novog bloka. Samo nam treba dati mogućnost i mislim da bi zajedno sa našom privredom bili u stanju da obavimo taj posao, uspešno i u rokovima koji su primereni takvom obimu posla”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, revitalizacija Bloka A3 obuhvatila je sve delove postrojenja sa ciljem da se dovede u zavidan nivo raspoloživosti, povećane efikasnosti i snage.

On je podsetio da je poplavni talas bio u maju a da se u remont tog bloka krenulo 1. juna prošle godine i dodao da su u toku garantna ispitivanja a ono što je za sada vidljivo je da su ciljevi u potpunosti ispunjeni.

“Krajnju potvrdu ćemo dobiti kada se ispitivanja završe, kada se naprave analize i kada se dobije potvrda o tome”, rekao je on.

Namera ove grupacije je da se sektorski organizujemo, da ljudi koji se bave strukom ukažu na probleme koji postoje, a cilj je da se domaća industrija što više uposli, ocenio je savetnik predsednika Privredne komore Beograda Vekoslav Šošević.

“Ako se država zadužuje za toplifikaciju ili izgradnju nekih infrastrukturnih objekata, bilo bi logično da se deo sredstava upotrebi za osposobljavanje naših domaćih preduzeća”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima kod nas se često dešava da se tenderi objavljuju samo na enegleskom jeziku, da su uslovi takvi da naše firme, zbog formalnih pretpostavki, ne mogu da konkurišu na tendere a ne retko se propisuju i zahtevi koji su iznad standarda u EU.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!