Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Dok čekamo...

Srbija: Dok čekamo EPS, sve žrtve uzaludne

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Za povećanje penzija i plata u javnom sektoru potrebno je da privredni rast dostigne najmanje 4 odsto, uz istovremeno sprovođenje reformi, kaže Jurij Bajec.

Taj ekonomista je, međutim, ocenio da je realno da ovogodišnji rast BDP-a bude oko nula odsto, kao što je procenio i MMF tokom prve revizije trogodišnjeg aranzmana iz predostrožnosti.

Ključ za stvaranje održivog rasta leži u odlučnosti Vlade Srbije da reši problem neprivatizovanih i preduzeća u restrukturiranju, rekao je Bajec za Prvi program Radio Beograda.

“Poštujem optimizam premijera u pogledu rešavanja problema u preduzećima koja godinama zavise od državne pomoći, ali ne treba očekivati da će to pitanje biti rešeno brzo. Setite se koliko je vremena moralo da prođe i truda da se uloži da bi bio napravljen pomak u slučaju stvaranja Er Srbije ili pronalaska partnera za Železaru Smederevo” rekao je Bajec za Prvi program Radio Beograda.

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje, Bajec i ekonomista Saša Đogović zajednički su ocenili da je realno očekivati da će struja poskupeti barem za 7,5 odsto, a najviše za 10 odsto, uzimajući u obzir obaveze preuzete na osnovu aranžmana sa MMF-om, ali i socijalni aspekt i kupovnu moć građana.

Đogović procenjuje da će poskupljenje struje biti “barem polovina onoga što je dogovoreno sa MMF” odnosno barem 7,5 procenata.

On je upozorio da bi odlaganje reformisanja poslovanja EPS-a, kao i drugih velikih državnih sistema obesmislilo sve žrtve koje su napravljene tokom sporovđenja programa štednje, uključujući i smanjenje plata i penzija kao i eventulano povećanje cene struje.

Bajec procenjuje da će struja poskupeti između osam i 10 procenata, što bi prema njegovom mišljenju bilo rešenje koje bi prihvatila i Vlada i MMF.

“Cena struje u Srbiji je rasla i u godinama kada nije bilo aranžmana sa MMF, ali ovoga puta je vlada preuzela konkretne obaveze na osnovu trogodišnjeg aranžmana, koje podrazumevaju ne samo korekciju cene struje nego i postavljanje Elektroprivrede Srbije (EPS) na zdrave noge”, rekao je Bajec.

Izvor; B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!