Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Srbija: Da li je EPS na korak od privatizacije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetika će biti ključno pitanje na agendi nove Vlade Srbije, i najveći izazov. Osim novih ostaje i jedan stari izazov: EPS. U “tajnom” ugovoru koji je Vlada sklopila sa norveškom kompanijom “Rystad energy” o konsultantskim uslugama u oblasti energetskog sektora, pominje se potencijalna privatizacija EPS-a. Da li je država na korak od toga da EPS preda u privatne ruke?

„EPS je naše zlato“ – hvalila se vlast pre par godina, danas – stanje u Elektroprivredi Srbije daleko je od ponosa. Na uvoz struje samo u avgustu, inače mesecu u kom je Srbija ranije izvozila struju i na tome zarađivala – dato je oko 94 miliona evra.

I to je podatak iz tajnog ugovora koji je Vlada sklopila sa norveškom kompanijom „Rystad energy“. Analiza stanja koju će Norvežani da urade neće biti jeftina, a koliko ce biti skupa rešenja? Da li je ponovo u igri prodaja EPS-a?

U tajnom ugovoru pominje se i potencijalni ulazak privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije, pa čak i koncesioni aranžman. Krajem jula je počeo proces transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, pa je pitanje da li je time otvoren put za ulazak privatnog kpitala u ovu državnu kompaniju?

Iz Ministarstva energetike bez odgovora na pitanja N1 o planovima države za EPS. Prodaja ne mora da bude nužno loš potez, kaže stručnjak za energetiku Željko Marković iz Dilojta, ali dodaje da je u globalnoj energetskoj krizi bolje da preduzeće kao što je EPS bude u rukama države.

„Kada EPS postane akcionarsko društvo time pre može da se izvrši ne samo privatizacija, nego i deo dokapitalizacije pa da država i dalje ima kontrolni ili većinski paket vlasništva. Sve zemlje se u suštini trude da zadrže većinsko vlasništvo odnosno kontrolni paket upravo zbog energetske bezbednosti i sigurnosti. Kompletnom privatizacijom – kada uopšte ne bi bila u našem vlasništvu – ipak bismo nas izložili tom problemu – imali bi ugroženu energetsku bezbednost zemlje“, kaže Marković.

Teza o potencijalnoj privatizaciji EPS-a samo je deo predloga koje su izneli Norvežani… „Ristad enerdži“ sastavio je i listu kritičnih sredstava za koje se predlažu hitne nabavke: 51 stavka u vrednosti od oko 50 miliona evra.

Na šta je Vlada rekla: Može.

Ali osim tajnih ugovora koje Vlada sklapa, hoće li javnost konačno saznati još jednu – za sada dobro čuvanu tajnu – ko je odgovoran za uništavanje elektro-energetskog sistema?

„To je posledica jednog našeg političko-ekonomskog sistema koji neguje veliku državnu svojinu u privredi u kombinaciji sa partijski rukovođenim preduzećima i onda imate to što se desilo u EPS-u. Da je EPS doživeo ove gubitke i tek gubitke koje će doživeti u narednom periodu, a da je EPS privatna firma, odavno bi bila van tržišta, odavno bi bila u blokadama, na kraju u stečaju i likvidirana. A troška bi podneli vlasnici te kompanije, u ovom slučaju država je vlasnik EPS-a a tako i svi mi kao poreske platiše. Mi ćemo na kraju podneti taj gubitak“, kaže Velimir Gavrilović, stručnjak za energetiku.

I ko će zbog toga krivično da odgovara? Ili još bolje: da li će iko ikada? Možda o odgovornosti saznamo tek kada još neki „tajni dokument“ stigne do medija, piše N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Ekonomski potencijal projekta “Jadar”: Investicije, radna mesta i održiv razvoj Srbije

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je značajan ekonomski potencijal projekta "Jadar" u nedavnom intervjuu za NIN, ističući da projekat ne bi trebalo da bude zasenjen političkim sporovima. „Profitabilnost projekta 'Jadar' je neosporna, a Srbija može imati koristi od svojih bogatih...

Srbija: EPS favorizuje pumpne hidroelektrane umesto litijum baterija za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

Iako se litijum u Srbiji promoviše kao rešenje za različite izazove, uključujući elektromobilnost i skladištenje energije iz obnovljivih izvora, stručnjaci iz državnog preduzeća EPS izražavaju oprez u vezi sa njegovom upotrebom za skladištenje električne energije. Stručnjaci EPS-a smatraju da se...

Srbija potpisala veliki ugovor za projekat samobalansirajuće solarne elektrane snage 1 GW sa Hyundai-jem i UGTR-om

Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Dušan Živković, generalni direktor državnog preduzeća EPS, potpisali su ugovor sa konzorcijumom koji čine Hyundai Engineering i UGT Renewables (UGTR) za značajan projekat razvoja samobalansirajućih solarnih elektrana u Srbiji. Inicijativa ima za cilj...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!