Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Cene električne...

Srbija: Cene električne energije i gasa nerealne

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Električna energija i gas moraju da poskupe jer su sada cene ispod troškova proizvodnje i nerealne su u odnosu na cene na tržištu, rekli su stručnjaci za energetiku za Betu.

Šef sektora za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt Srbija Željko Marković rekao je, povodom najave ministarke rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović da cene struje i gasa moraju da se povećaju, da električna energija pre svega treba da poskupi za domaćinstva.

Đedović je gostujući na Juronjuzu rekla da „ne treba zaboraviti da građani i privreda plaćaju jednu od najnižih cena struje i gasa u regionu i Evropi“. Ona je rekla da se moraju pokriti troškovi proizvodnje i da se moraju podizati cene struje i gasa jer su energetske kompanije u Evropi povećale te cene tri, četiri, pet puta, a negde i više.

Marković je rekao da „prostora za poskupljenje električne energije ima u ceni za domaćinstva“ jer ona iznosi u proseku oko 41 evro po megavatu.

„Sudeći po prosečnim troškovima proizvodnje električne energije Elektroprivrede Srbije (EPS) megavat bi za domaćinstva trebalo da košta 95 evra“, rekao je Marković.

Dodao je da su cene za privredu utvrđene do 31. decembra i da će se tada napraviti nova kalkulacija i videti da li treba da se povećaju.

„Sadašnja cena električne energije za privredu od 95 evra po megavatu je približno realna. Cene struje koje zavise od cene gasa su proteklih meseci skoro mirovale jer su skladišta gasa popunjena, a potrošnja nije do sada značajno rasla i to je umirilo i rast cena električne energije“, rekao je Marković.

Marković je rekao da je nerealna i sadašnja cena gasa u odnosu na cene koje plaćaju potrošači u inostranstvu.

Viši savetnik za energetiku Nenad Jovanović ocenio je da građani ipak mogu da budu mirni jer se cena struje za domaćinstva neće menjati do kraja grejne sezone u aprilu.

„Cenu električne energije kao i svake druge robe određuje tržište i ne bi trebalo da se iko meša u to. U Srbiji je vlada ipak preporučila EPS-u kolika može da bude cena električne energije i ta kompanija je to uvažila. Zbog toga električna energija za građane neće poskupeti do aprila i oni su sigurno do tada zaštićeni“, rekao je Jovanović.

Istakao je da cene električne energije u inostranstvu, uglavnom određuje tržište, odnosno ponuda i potražnja.

„Izuzeci su retki kao u Austriji gde se cena za mesečnu potrošnju domaćinstva do 240 kilovata subvencioniše, a cenu kilovata za potrošnju preko tog iznosa određuje tržište“, rekao je Jovanović.

Istakao je da privreda u Srbiji trenutno plaća kilovat električne energije 0,095 evra, a da bi prema ceni na tržištu kilovat trebalo da košta 0,17 evra, piše N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Ekonomski potencijal projekta “Jadar”: Investicije, radna mesta i održiv razvoj Srbije

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je značajan ekonomski potencijal projekta "Jadar" u nedavnom intervjuu za NIN, ističući da projekat ne bi trebalo da bude zasenjen političkim sporovima. „Profitabilnost projekta 'Jadar' je neosporna, a Srbija može imati koristi od svojih bogatih...

Srbija: EPS favorizuje pumpne hidroelektrane umesto litijum baterija za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

Iako se litijum u Srbiji promoviše kao rešenje za različite izazove, uključujući elektromobilnost i skladištenje energije iz obnovljivih izvora, stručnjaci iz državnog preduzeća EPS izražavaju oprez u vezi sa njegovom upotrebom za skladištenje električne energije. Stručnjaci EPS-a smatraju da se...

Srbija potpisala veliki ugovor za projekat samobalansirajuće solarne elektrane snage 1 GW sa Hyundai-jem i UGTR-om

Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Dušan Živković, generalni direktor državnog preduzeća EPS, potpisali su ugovor sa konzorcijumom koji čine Hyundai Engineering i UGT Renewables (UGTR) za značajan projekat razvoja samobalansirajućih solarnih elektrana u Srbiji. Inicijativa ima za cilj...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!