Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: ”Bistrica” obezbeđuje...

Srbija: ”Bistrica” obezbeđuje i struju za prodaju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane “Bistrica” je veliki poduhvat i buduće moćno energetsko oružje u rukama “Elektroprivrede Srbije”. Ona je značajna i zbog proizvodnje i zbog trgovine strujom, jer je to jedini način da se skladišti električna energija.

Ovo, u razgovoru za “Novosti”, kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, komentarišući najavu predsednika Aleksandra Vučića da će sledeće godine početi da se radi taj najvažniji energetski projekat za našu zemlju.

– Mi sada imamo jednu reverzibilnu, HE “Bajina Bašta”, instalisane snage 600 megavata, i to je biser naše elektroprivrede – ističe Zdravković. – Planirano je i da “Bistrica” bude slične snage. Ona je bitna i zbog proizvodnje i zbog trgovine strujom, jer je to jedini način da se skladišti električna energija. Kada imamo viškove struje, pumpamo vodu u jezera, a kada nemamo, povlačimo tu vodu.

Cena struje nije fiksna, već stalo varira na berzi. Kako navodi, najjeftinija je noću, a najskuplja je danju oko dva po podne. Razlika u ceni može da bude i jedan prema sto. Zdravković ističe da je to ekonomski veoma isplativ projekat.

Vučić je nedavno, prilikom obilaska novovaroškog sela Seništa, istakao da ne postoji veći energetski interes za Srbiju od RHE “Bistrica”.

– Moramo do 2028. godine da rešimo, da imamo dovoljno struje da je prodajemo – istakao je Vučić. – Sve više struje trošimo, polovina ode na industriju.

On je istakao da bi želeo da projekat izgradnje RHE “Bistrica” u potpunosti pripada Srbiji, iako je vrednost investicije 600 do 700 miliona evra. Vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić rekao je da je realno da ova RHE na mreži bude 2025. godine. Reverzibilne hidroelektrane rade na principu pumpanja vode iz donje akumulacije, reke ili jezera u gornju, kada je tražnja za strujom manja, a proizvodnjom energije korišćenjem vode iz gornje akumulacije kada je tražnja veća. Četiri decenije je u planu izgradnja reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”, ali je realizacija projekta tek sada pokrenuta.

Raspisan tender za idejni projekat

EPS je raspisao tender za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju RHE “Bistrica”, koji ističe 28. januara. U dokumentaciji se navodi da izradu projektne dokumentacije treba bazirati na idejnom projektu iz 1981. godine koji je uradio “Energoprojekt – Hidroinženjering” iz Beograda. Buduća RHE je derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim, na potezu između brane Potpeć sa nizvodne, i postojeće HE “Bistrica” sa uzvodne strane.

Blokovi B1 i B2 van funkcije

POSLE požara koji je u nedelju izbio na bloku B1, dogodilo se oštećenje na bloku B2 TENT, zbog čega su izbačeni iz pogona. Kako je rečeno iz “Elektroprivrede Srbije”, očekuje se da će danas oba bloka biti vraćena u sistem. Jučerašnja havarija na bloku B2, izazvana oštećenjem mlinskog kola, izbacila je taj blok iz pogona. Nije bilo povređenih radnika, rečeno je na hitnoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Izvor: novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...

Srbija dobija i gasnu vezu sa Rumunijom

Memorandum o razumevanju o izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Rumunija je u postupku usvajanja na Vladi Srbije i uskoro će biti potpisan, saopšteno je nakon sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju. Vrednost investicije deonice od...

EU sve bliže sporazumu sa Srbijom o nabavci litijuma

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews. Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, ...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!