Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: asovod u...

Srbija: asovod u senci Politike. Zašto Srbija neće ni videti gas iz “Turskog toka”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Južni tok” je obustavljen krajem prošle godine, a, prema pisanju ruskih medija, “Gasprom” bi mogao da odloži i njegovu zamenu, projekat “Turski tok”.

Turska je još u martu saopštila da su rokovi za tu investiciju nerealni, pa je pitanje sigurnosti snabdevanja Evrope gasom sve aktuelnije. Evropski eksperti ocenjuju da je poželjno da Evropska unija bude nezavisna od ruskog gasa, ali priznaju da to nema ekonomskog smisla.

Projekat “Turski tok” pokrenut je pre oko pola godine, ali rusko-turski partneri “Gasprom” i “Botas” još nisu postigli konačan dogovor.

Stručnjaci smatraju da je gasovod u senci politike i da je zastoj u pregovorima trenutan jer Turska hoće da obezbedi veće cenovne povlastice za uvoz ruskog gasa.

– Turska bi mogla da postane gasno čvorište, međutim, to je teško da se sada izvede u ovoj situaciji zato što nije gas potreban Južnoj Evropi već Centralnoj Evropi. Da se ide preko Turske nije dobro – kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Inače, “Gasprom” je već najavio da će od 2019. obustaviti tranzit preko Ukrajine.

Evropska unija, koja se još nije izjasnila oko “Turskog toka”, savetuje zemljama Starog kontinenta da traže nove izvore dotoka gasa i više koriste tečni gas.

– Nemoj staviti sva jaja u jednu košaru, jer je to rizik. Treba imati više korpi odnosno više dobavljača kako bi se sprečio monopol. Uvođenje novih isporučilaca stvara sigurnost snabdevanja – kaže Frik Janmat iz Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji.

Upućeni kažu da bi eventualni zastoj oko “Turskog toka” mogao ponovo da aktivira projekat “Nabuko”, ali i “Južni tok”, koji je razrađen projekat. Problem je i što balkanske zemlje, među kojima je i Srbija, nemaju novca za priključenje “Turskom toku”.

– ‘Južni tok’, koji je trebalo da bude građen, ‘Gasprom’ je planirao da kompletno preko naših teritorija, on svojim novcem plati gradnju gasovoda, a da mi to otplaćujemo taksama od tranzita gasa. Sada kada mi nemamo takvu mogućnost mislim da mi od toga nećemo imati nikakvu korist i mi taj gas nećemo ni videti – kaže Vojislav Vuletić.

Međutim, treba imati u vidu i da je ruski gasni gigant, zbog pada rublje, sankcija i jeftine nafte, prošle godine imao prihod gotovo 10 puta manji nego 2013.

Izvor; Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!