Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSlovenija: Prvo zeleno...

Slovenija: Prvo zeleno svetlo za novi blok NE Krško

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Slovenačko ministarstvo za infrastrukturu izdalo je energetsku dozvolu za izgradnju drugog bloka u Kršku, jedinoj slovenačkoj nuklearnoj elektrani. Ovaj korak omogućava započinjanje procedure za izdavanje dozvola.

Iako brojni detalji projekta još nisu jasni, ministar infrastrukture Jernej Vrtovec rekao je da plan predviđa izgradnju jedinice snage 1,1 GW, sa procenjenom proizvodnjom od 9.000 GW električne energije godišnje i životnim vekom od 60 godina.

Projektom će upravljati državna kompanija Gen Energija, čiji je direktor Martin Novšak nagovestio da bi izdavanje dozvola moglo u optimističnom scenariju potrajati pet godina, a izgradnja još pet godina.

Precizna lokacija nuklearne elektrane još nije određena, ali je široko uverenje da će se nova jedinica nalaziti pored postojeće jedinice u Krškom, nizvodno ili uzvodno uz reku Savu.

Prema rečima Vrtoveca, za sada je najbolja i najsigurnija tehnologija reaktora sa vodenim pritiskom, koja se i trenutno koristi u NE Krško, a koja će se koristiti i u novom postrojenju. U razvoju su nove generacije nuklearnih reaktora, uključujući male modularne reaktore, ali tehnologija još nije izašla na tržište. Investicija bi se finansirala kombinacijom vlastitih izvora, potencijalno uz pomoć su-investitora, pa čak i sredstvima EU, navodi Novšak.

Postojeće slovenačko nuklearno postrojenje, pokrenuto 1983. godine, ima dozvolu za rad do 2023. godine, ali već je zatraženo produženje od 20 godina i ono je predmet različitih postupaka evaluacije.

Postoji međustranačka politička podrška nuklearnoj energiji, koja je takođe široko prihvaćena u javnosti, ali u prošlosti je nekoliko puta nagovešteno, nedavno i od predsednika države Boruta Pahora, da će se održati referendum, s obzirom na obim i troškove projekta.

Ministar Vrtovec rekao je da nema žurbe ali ako narod želi referendum „ja ne vidim ozbiljan problem zašto narod ne bi trebalo da izrazi svoje mišljenje“. Sudeći po dobrom iskustvu sa prvom elektranom, Vrtovec očekuje da će ljudi podržati projekat.

Što se tiče raspoloženja u susednim zemljama – Austrija je odlučni protivnik nuklearne energije i više puta je izrazila zabrinutost zbog Krška s obzirom na to da se nalazi u seizmički aktivnom području. Vrtovec je rekao da su njihovi stavovi jasni, ali „svaka država osigurava svoj energetski miks”.

S obzirom na to da Slovenija planira da napusti ugalj do 2033. godine, on ne zamišlja da bi država mogla osigurati energetsku nezavisnost samo sa alternativnim izvorima energije, bez nuklearne energije.

Energetska dozvola dolazi samo nedelju dana nakon što je nuklearna energija ugrađena kao dugoročna energetska opcija u nacionalnu klimatsku strategiju do 2050. godine.

Izvor: euroactiv.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!