Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSlovenija: Operator rudnika...

Slovenija: Operator rudnika uglja Velenje traži produžetak ugovora o koncesiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Slovenački operator rudnika lignita Premogovnik Velenje podneo je zahtev za produžetak važenja rudarskih prava i koncesije za rudnik Velenje za 20 godina, navodi se u saopštenju.

Zahtev ne uključuje promenu opsega u dozvoli za istraživanje mineralnih sirovina i veličine rudarskog područja i morao je da bude podnet najmanje šest meseci pre isteka perioda koncesije, koji traje do 21. jula 2023. godine, saopštio je Premogovnik Velenje u ponedeljak.

Rudnik Premogovnik Velenje potpisao je 21. januara 2002. godine sa slovenačkom vladom ugovor o koncesiji na 20 godina, koji je kasnije produžen za šest meseci, saopštila je rudarska kompanija.

Premogovnik Velenje upravlja jedinim rudnikom lignita u Sloveniji, koji snabdeva uglavnom termoelektranom na ugalj Šoštanj.

Vlada Slovenije je u januaru 2022. usvojila strateški plan o prestanku upotrebe uglja za proizvodnju električne energije do 2033. godine. Strategija predviđa zatvaranje rudnika uglja Velenje, kao i sveobuhvatno socijalno i ekonomsko restrukturiranje regiona uglja Zasavje i Savinjsko-Šaleška dolina.

Prema ovoj strategiji, TE Šoštanj, kapaciteta 884 MW i ljubljanska kombinovana elektrana na ugalj od 123 MW, koja isporučuje 90% daljinski proizvedene toplotne energije glavnom gradu Slovenije, trebale bi biti zatvorene do 2033. 

Međutim, pošto su postrojenja TEŠ-a projektovana da sagorevaju lignit sa karakteristikama uglja proizvedenog u rudniku  Velenje, matična kompanija Holding Slovenske elektrarne (HSE) nije u mogućnosti da u potpunosti uvozom zameni domaću proizvodnju.

Operator rudnika Velenje takođe je saopštio prošle nedelje da istražuje mogućnost za uvoz dodatnih količina uglja koje bi garantovale nesmetan rad TE Šoštanj u 2023. 

Premogovnik Velenje je prošle godine zaključio dva ugovora sa švajcarskom kompanijom Petraco, vredna 42,5 miliona evra, odnosno 7,9 miliona evra, za uvoz indonežanskog uglja kako bi se nadoknadila manja domaća proizvodnja, uzrokovana geomehaničkim problemima i merama za postepeno povlačenje uglja.

Do 28. januara uvezeno je ukupno 60.000 tona uglja, rekao je u saopštenju direktor Premogovnika Velenje.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

Slovenija: Odbijen zahtev za gradnju prve vetroelektrane u Sloveniji

Slovenija nema nijednu vetrelektranu a tako će i ostati posle odluke Vlade da odbaci zahtev za izdavanje dozvola za instaliranje vetroturbina na Pohorju. Zemlja zauzima pretposlednje mesto na listi članica Evropske Unije u polgedu kapaciteta vetra. Na poslednjem mestu je...

Crna Gora: Profit Rudnika uglja Pljevlja dostigao 15 miliona evra u 2023.

Rudnik uglja Pljevlja ostvario je prošle godine neto profit od 15,2 miliona evra, što je za 5,8 miliona evra više ne u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit na kraju prošle godine iznosi 41,2 miliona evra, navedeno je u finansijskim izvještajima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!