Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSlovenija: HSE otvorio...

Slovenija: HSE otvorio Prapretno, najveću solarnu elektranu u zemlji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Opština Hrastnik, deo regiona koji prolazi kroz ekonomsku transformaciju nakon gašenja rudnika uglja i termoelektrane, dobila je najveću solarnu elektranu u Sloveniji, a izgradio ju je HSE. U toku je još jedan sličan projekat. 

Pored toga, lokalna samouprava je upravo odobrila osnivanje energetske zadruge koja namerava da instalira najveći fotonaponski sistem u vlasništvu građana u zemlji.

Državni Holding Slovenske elektrarne (HSE), najveći proizvođač električne energije u zemlji, završio je solarnu elektranu Prapretno od 3 MW, najveću u zemlji. To postrojenje je izgrađeno na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije ugašene termoelektrane Trbovlje.

Kako se navodi u objavi, fotonaponski sistem kod mesta Prapretno u Hrastniku može biti proširen na 13 MW. Kompanija je ranije nagovestila da bi kapacitet povećala na 16 MW. 

Opština Hrastnik je u Zasavju, jednom od dva regiona u zemlji koji se okreću od uglja i termoelektrana ka održivom razvoju. U tom kraju je već prestala eksploatacija uglja, kao i proizvodnja električne energije iz tog fosilnog goriva.

Male hidro, solarne elektrane za energetsku bezbednost

Premijer Janez Janša je svečano otvorio solarnu elektranu i ukazao na tekuću energetsku krizu i značaj izvora električne energije koji su što bliže domaćem prostoru. Zbog toga izgradnju malih hidroelektrana i malih solarnih elektrana ne treba podsticati samo u smislu zaštite životne sredine i potrebe za zelenom tranzicijom, nego i iz bezbednosnih razloga, dodao je.

„U našem planu je da u narednoj deceniji za oko polovinu domaćinstava obezbedimo struju iz energije sunca, za šta su potrebne milijarde investicija“, izjavio je Janša.

Generalni direktor Viktor Vračar kazao je da će HSE takođe investirati u proširenje solarne elektrane Zlatoličje-Formin i da razmatra mogućnosti za iskorišćavanje energije vetra.

Izvođač je bio HTZ, firma koja je potekla iz industrije uglja

Više od 8,7 miliona tona pepela i šljake iz termoelektrane Trbovlje je od 1986. do 2010. deponovano na ovoj lokaciji. Fotonaponsko postrojenje Prapretno se sastoji od 6.748 modula, a godišnja proizvodnja je procenjena na više od tri GWh, saopštio je HSE. To je ravno potrošnji električne energije 800 domaćinstava, dodala je kompanija.

Postrojenje je projektovao HSE invest, koji je takođe obezbedio dozvolu za izgradnju i nadzor. Izvođač je bio HTZ iz Velenja, firma koja se sprema za budućnost bez industrije uglja, iz koje je potekla. Ranije je takođe dobila ugovor za instaliranje solarne elektrane na kanalu hidroelektrane Zlatoličje.

Drugo fotonaponsko postrojenje biće postavljeno na mestu nekadašnjeg rudnika uglja

Hrastnik ima ambiciju da dobije i najveći fotonaponski sistem u zajedničkom vlasništvu građana u Sloveniji. Lokalno veće je upravo odobrilo predlog da se osnuje energetska zajednica, odnosno zadruga.

Budući solarni sistem, kapaciteta 300 kV, trebao bi da se instalira na krovu osnovne škole. Vrednost projekta je procenjena na 235.000 evra, od čega bi Ministarstvo za infrastrukturu obezbedilo bespovratna sredstva za 20 odsto, a preostalih 60 procenata bi bilo pokriveno iz kredita. Građani će moći da učestvuju ulaganjem od 150 evra po kV, otkrivaju u lokalnoj samoupravi.

Firma Rudis je krajem prošle godine objavila da na mestu bivšeg jalovišta i zatvorenog rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik izgradi solarnu elektranu nominalne snage 1,5 MW.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Petrol dobio kredit EBRD za e-punjače u Sloveniji i Hrvatskoj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je ljubljanskom „Petrolu“, odobrila 9,5 miliona evra vredan kredit za finansiranje programa postavljanja punjača za laka i teška električna vozila u Sloveniji i Hrvatskoj. EBRD će, kako je saopšteno, kreditom...

Slovenija ne mora da kupuje zelenu energiju za statistički transfer

Slovenija neće morati da nabavlja zelenu energiju za statistički transfer kao u prethodne tri godine, što je zemlju koštalo skoro 18 miliona evra, jer je u 2023. dostigla udeo obnovljive energijeod 25,3 odsto. Na veći udeo obnovljivih izvora nije uticala...

Slovenija: Proizvodnja NE Krško dostigla 496 GWh u maju

Slovenačka nuklearna elektrana Krško u maju 2024. proizvela je 496.410 MWh bruto električne energije na izlasku generatora odnosno 471.740 MWh neto električne energije. U tom je mesecu proizvodnja bila za 1,89 posto iznad planirane (463.000 MW h).  Faktor raspoloživosti bio je 96%....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!