Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSlavčo Nejkov, direktor...

Slavčo Nejkov, direktor Sekretarijata Energetske zajednice na tribini Društva termičara, Srbija – ključni igrač

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bitno je da svaka zemlja izračuna cenu obnovljivih izvora. – Loše je što kasni podzakonska regulativa

Ugalj i nuklearna energija biće još dugo ključni energetski izvori u regionu, iako se približava 2017. Godina, kada će sve zemlje članice Energetske zajednice morati da primene standarde Evropske unije o smanjenju emisije ugljen – dioksida – rekao je Slavčo Nejkov, direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope, na tribini Društva termičara održanoj 21. Septembra, na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

On je podsetio da samo dve članice Zajednice mogu da planiraju izvoz električne energije, Rumunija i Bugarska, i to samo zato što imaju proizvodnju nuklearne energije. Nejkov je istakao da je uloga stručne javnosti veoma bitna u ispunjavanju ekoloških standarda 2017. Godine, jer političarima moraju da obezbede podatke koliko će to da košta. Bitno je da svaka zemlja izračuna tu cenu.

– Kada se sazna cifra, onda otvoreno treba reći da hoćemo to da uradimo, ali da je potrebno dosta novca i da zajedno moramo da tražimo rešenja kako da obezbedimo finansiranje – istakao je on i dodao da 2017. Godina nije daleko.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije, Nejkov kaže da je jedna strana poštovanje međunarodnih obaveza i trendova, ali svaka država mora da donese odluku u skladu sa prilikama na nacionalnom nivou. On navodi da zemlje pojedinačno moraju da vide koliko obnovljivih izvora mogu da prihvate, a da to tehnički ne ugrozi sistem. Ovde je bitno, kako je naveo, biti realan i ne srljati.

Kao glavno pitanje u energetskom sektoru naveo je izbor između regionalnog pristupa i energetskog nacionalizma ili možda primenu oba modela. Nejkov je podsetio da ne postoji energetska politika EU i da članice imaju dosta slobode.

– Ranije su sve zemlje težile da budu energetski nezavisne i da budu energetsko čvorište, što i nije loše jer to donosi novac, ali pokazalo se da to nije ispravna politika. Energetska sigurnost ili bezbednost je ključna tema, moramo znati da to nije samo nacionalni interes zemalja – navodi Nejkov.

Uprkos velikim razlikama u energetskim prilikama u članicama EZ, zajednička stvar za sve zemlje je trend da se razmišlja o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima, održivom razvoju i sigurnosti snabdevanja. Tako je i u Moldaviji koja duguje  „Gaspromu“ četiri milijarde dolara za gas, pa bi Rusija zaustavljanjem isporuka mogla da parališe oko 60 odsto ekonomije ove zemlje, ali i u Bugarskoj, gde je nedavno poskupela struja za 13 odsto, a regulator je kao glavni razlog naveo razvoj obnovljivih izvora energije.

Promene su, kako je istakao, velike. Pre 20 godina stav je bio da Zapad ima znanje i novac, a azijske i arapske zemlje sirovine. Evropske delegacije odlazile su u Azerbejdžan i na tom osnovu razgovarali o saradnji, ali danas ova zemlja ima i znanje i novac, a ulagači stoje u redu.

– Granice se ruše, vidljivost i osetljivost se povećava, a harmonizacija postaje sve bitnija. Prvo bilateralna sa pojedinim državama, zatim sa EU, kao i regionalna saradnja, čime se bave Energetska zajednica, Savet regionalne saradnje, ali i multilateralna, gde su važni Energetska povelja i OSCE. Tu su i Međunarodna agencija za energiju, Bečki energetski klub… I NATO je nekada bio vojna alijansa, a sada ima tri komiteta koji se bave energijom – naveo je prvi čovek Sekretarijata EZ.

Nejkov je istakao da je Srbija ključni igrač u regionu i dodao da EZ ima velike koristi od naše države. Srbija je velika, sa mnogo granica, aktivno učestvuje u radu mnogih komiteta, neke i predvode naši stručnjaci, a biće važna i zbog najavljene gradnje skladišta gasa. Pohvalio je našu državu, jer je za poslednje dve godine urađeno dosta, usvojen je novi Zakon o energetici, a Agencija za energetiku je jedna od najačih i najkompetentnijih. Jedina loša strana je kašnjenje podzakonske regulative.

– Srbija će predsedavati Energetskom zajednicom 2013. Godine i uskoro bi trebalo da se sastanemo sa ministarkom energetike i razgovaramo o prioritetima – rekao je on.

Jesti ili grejati se

Energetska zajednica uskoro će usvojiti propise za držanje zaliha sirove nafte i za obnovljive izvore. Socijalna dimenzija je sve važnija u energetici, pa se time sve više bavi i ova organizacija.

Izvor Kwh Magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!