Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeSkladište Banatski dvor...

Skladište Banatski dvor kreće sa radom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler pustiće danas u rad Podzemno skladište gasa “Banatski dvor” i novu Komandnu salu u Rafineriji nafte Pančevo, uz prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Zvaničnom puštanju u rad podzemnog skladišta gasa prisustvovaće i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, a planiran je i radni sastanak predsednika Srbije sa Upravom Gasproma.

Banatski dvor ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara i maksimalnu produktivnost u procesu izvlačenja od pet miliona kubnih metara na dan.

Objekat je stavljen u komercijalnu upotrebu 1. oktobra, a kao zajedničko ulaganje Gasproma i Srbijagasa važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta Južni tok.

Saradnja Gasproma i Srbijagasa na izgradnji Banatskog dvora razvija se na osnovu dogovora vlada dveju država o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Rusije i Srbije 25. januara 2008. godine.

Dogovor o formiranju zajedničkog projekta skladišta Banatski Dvor, Gasprom Eksporta, Gasprom Germania Gmbh i Srbijagasa potpisan je u oktobru 2009. godine.

Zajedničko preduzeće, u kome Gasprom ima udeo od 51, a Srbijagas 49 procenata, zaduženo za izgradnju i eksploataciju podzemnog skladišta registrovano je u februaru prošle godine.

NIS je najavio da će Tadić u ponedeljak prisustvovati otvaranju nove komandne sale, izgrađene u Rafineriji nafte Pančevo, u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu. Sala će biti centar upravljanja proizvodnim procesima modernizovanog kompleksa.

Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo, vredna oko 500 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine.

Kompleks hidrokreginga i hidroobrade je najveći objekat koji se gradi u okviru programa modernizacije Rafinerije i predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su potpisale Republika Srbija i Gasprom njeft. U izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.

Ostatak novca biće investiran u izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, kao i na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.

Taj kompleks će omogućiti povećanje obima prerade u pančevačkoj rafineriji do 4,8 miliona tona nafte godišnje, čime će biti zadovoljene ne samo potrebe srpskog tržišta, već i omogućen izvoz u zemlje balkanskog regiona.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!