Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSevea: Predložene tarife...

Sevea: Predložene tarife ugrožavaju investicije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srpsko udruženje za energiju vetra (Sevea) ocenilo je danas da će predloženo smanjenje otkupnih cena za struju proizvedenu iz energije vetra odložiti za dve godine ili potpuno zaustaviti izgradnju vetroparkova u Srbiji.

Ukoliko predlog Ministarstva enegetike za “fid-in” tarife bude prihvaćen u postojećem obliku, Srbija će izgubiti milijardu evra direktnih stranih investicija u vetroparkove, koje su spremne, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Prema predlogu Ministarstva energetike, struja dobijena iz energije vetra otkupljivala bi se po ceni od 9,2 evrocenta za kilovat sat, umesto dosadašnjih 9,5 evrocenti, što je smanjenje od oko tri odsto.

– Srbija je danas jedna od retkih zemalja bez vetroparkova i svaka dalja destimulacija ulaganja u taj sektor predstavlja lošu politiku Vlade i šalje poruku da Srbija neće biti u stanju da ispuni ranije preuzete obaveze i obezbedi udeo obnovljivih izvora od 27 odsto u ukupnoj potrošnji do 2020 – navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, bez učešća velikih vetroparkova taj cilj nikako ne može biti ostvaren, s obzirom da svi drugi obnovljivi izvori i prateće tehnologije ne mogu biti primenjeni u većem obimu u Srbiji.

U Sevei su naveli da je cena predloženog kilovat časa dobijenog iz iz biomase 13,82 evrocenta, što je 45 odsto skuplje od vetra.

– Kada bi Srbija ispunila svoje ciljeve u korišćenju obnovljivih izvora isključivo kroz biomasu umesto kroz vetar, potrošači bi tu razliku morali da plate više od 150 miliona evra godišnje – navodi se u saopštenju.

Sevea je ocenila i da su predložene “fid-in” tarife učinile da su vetroparkovi u Srbiji neekonomični i da favorizuju zvanične proizvodjače energije u državi i trenutnu tehnologiju – sagorevanje uglja.

Kako se dodaje, jedan od savetnika Ministarstva eneregike u formiranju novih tarifa – Međunarodna finansijska korporacija (IFC) predložila je da fid-in tarife za vetar budu više što, kako je ocenila Sevea, znači da je odluka ministarstva da favorizuju skuplje tehnologije očigledno politički motivisana.

Srpsko udruženje za energiju vetra je udruženje domaćih i stranih investitora zainteresovanih da investiraju više od milijardu evra u narednih tri do šest godina.

Većina investitora prisutna je u Srbiji u kojoj razvija svoje projekte još od 2008. i do sada su investirali više miliona evra u razvoj projekata koji su ugroženi novim predlogom Ministarstva energetike, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!