Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Sa sednice UO JP EPS , Usvojen rebalans

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nedostatak u novčanim tokovima u prethodnom Godišnjem programu poslovanja od 50 milijardi dinara u usvojenom reblansu smanjen na šest milijardi dinara. – UO je upoznat i sa problemima sa kojima se součavaju JP EPS i PD u vezi sa primenom Zakona o javnim nabavkama

Članovi Upravnog odbora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ na sednici održanoj 13. avgusta, koju je vodio dr Aca Marković, predsednik UO JP EPS, usvojili su Godišnji program o izmenama i dopunama godišnjeg programa poslovanja JP EPS i zavisnih privrednih društava za 2013. godinu, kao i Godišnji program poslovanja PD „EPS Snabdevanje“.

Na sednici kojoj je prisustvovao i Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, usvojeni su i planski akti javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji za 2013. godinu. Ovim odlukama usvojeni su rebalansi godišnjih programa poslovanja u celom sistemu EPS-a za ovu godinu.

Kako je objasnio Aleksandar Surla, direktor Direkcije za ekonomsko-finansijske poslove, u ovom rebalansu prihodi su uvećani za 21 milijardu dinara, dok su rashodi ostali na istom nivou. On je rekao da je nedostatak u novčanim tokovima u prethodnom GPP od 50 milijardi dinara u usvojenom rebalansu smanjen na šest milijardi dinara.
– Ranije planirani negativan neto rezultat za 2013. godinu od 21,5 milijardi dinara prema usvojenim izmenama biće 0,8 milijardi – rekao je Surla. – U odnosu na prvobitni GPP usvojeni rebalans ima mnogo bolje poslovne rezultate.

Član UO i predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević ukazao je na veliku dugogodišnju boljku u vezi sa smenskim radom i zatražio je da se svi nadležni u EPS-u više angažuju oko dugotrajnijeg rešenja ovog problema.

Na sednici je bilo reči i o radu novoformiranog PD „EPS Snabdevanje“. Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora EPS-a, objasnio je da je plan da ovo PD do kraja godine ima 70 zaposlenih, a da bi već u martu naredne godine svi radnici koji su se bavili snabdevanjem u privrednim društvima za distribuciju električne energije prešli na rad u PD „EPS Snabdevanje“.
– Pre više od pet godina utvrđeni su spiskovi ljudi koji bi trebalo da se bave snabdevanjem i tu ne bi smelo da bude problema. Zakon o energetici mora da se poštuje i nema ni razloga, ni potrebe za bilo kakavim nesuglasicama – objasnio je Jovanović.

Članovi UO EPS-a usvojili su odluku o kriterijumima za obrazovanje transfernih cena i odluku o transfernim cenama. UO je upoznat i sa problemima sa kojima se součava JP EPS i zavisna privredna društva u vezi sa primenom Zakona o javnim nabavkama. Članovi UO su se saglasili da je utvrđivanje mera za prevazilaženje problema u primeni ovog zakona od bitnog značaja za omogućavanje redovnog procesa poslovanja i proizvodnje u JP EPS i PD.

Mlađen Malešević, direktor Direkcije EPS-a za upravljanje i kontrolu javnih nabavki, obavestio je članove UO EPS-a o sastanku sa čelnim ljudima Uprave za javne nabavke i Komisije za zaštitu prava ponuđača, koji su voljni da pomogu EPS, kako bi se procedure završile što efikasnije. Malešević je istakao i da je jedno od mogućih rešenja izuzeće iz Zakona o javnim nabakama za PD koja se bave tržišnom delatnošću, odnosno gde god su PD izložena konkurenciji, uz usvajanje Pravilnika o nabavkama. On je objasnio da je sličan princip primenjen u „Telekomu Srbija“, gde je delatnost mobilne telefonije izuzeta iz javnih nabavki, a fiksna telefonija nije. Članovi UO su se složili da zakon veoma koči proizvodne procese u sistemu, ali da je neophodno voditi računa da ne dođe do zlupotreba.

Članovi UO doneli su i odluke o sponzorstvima i donacijama Olimpijskom komitetu, Vaterpolo savezu Srbije, Rukometnom savezu Srbije, Odbojkaškom savezu za seniorsku mušku reprezentaciju i seniorsku žensku reprezentaciju.
Rizici

Jedan od glavnih spoljnih rizika za ostvarenje godišnjeg programa poslovanja vezan je za neizvesnost oporavka srpske privrede, koji zavisi od oporavka ekonomija evrozone i regiona i priliva stranog kapitala. Među eksternim rizicima su i kretanje kamatnih stopa i uvoznih cena. Unutrašnji rizici su vezani za odlaganje sprovođenja reformi i mera ekonomske politike, kao i evetualne oscilacije kursa dinara prema evru, pad stanih investicija i porast premije rizika na inostrane kredite. Svaki procenat veće inflacije povećava troškove za oko 906 miliona dinara godišnje, a procenat rasta kursa za 339 miliona dinara godišnje.
Izvor; EPS Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!