Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRusija:Ruski predlog Briselu...

Rusija:Ruski predlog Briselu za Južni tok

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rusija je spremna na nalaženje uzajamno prihvatljivih rešenja sa EU o izgradnji gasovoda Južni tok, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Nakon susreta u Moskvi s premijerkom Slovenije Alenkom Bratušek, Medvedev je istakao da je Rusija uputila EU predloge za korekciju Trećeg energetskog paketa i za postizanje kompromisa.

“Sa tačke gledišta međunarodnog prava, akti EU predstavljaju nacionalno zakonodavstvo, a međuvladini sporazumi Rusije sa zemljama EU regulisani su međunarodnim pravom. U međunarodnom pravu i u pravu u celini postoji princip preimućstva međunarodnog prava nad nacionalnim zakonodavstvom”, izjavio je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Ali da ne bismo ulazili u ‘klinč’, održaćemo konsultacije, kako bismo uzeli u obzir interese EU, izvršili našu misiju s Južnim tokom”, kazao je ruski premijer.

Medvedev smatra da postoje mogućnosti za kompromis.

“Postoje različite mogućnosti da i interesi EU i odgovarajuće odluke, koje su usvojene, budu realizovani, i u isto vreme ti projekti – koje mi predlažemo, takođe bi bili realizovani”, ocenio je on.

Ruski premijer je poručio da ne treba sumnjati da će Evropa dobiti gas.

“Ali lopta je na strani EU. Očekujemo od naših partnera odgovor na našu inicijativu”, naveo je Medvedev.

Moguće rešenje problema izgradnje Južnog toka ima ili pravni karakter, ili je na granici prava i ekonomije, rekao je Medvedev.

Naveo je da je Treći energetski paket stvorio napetost i u EU, i između pojedinih država EU i između Rusije i EU.

Premijerka Slovenije Alenka Bratušek je kazala da jedinstvene pozicije Slovenije, Bugarske i Mađarske mogu pomoći da se brže reši problem.

“Svi mi, članovi EU, treba da poštujemo zakonodavstvo EU. Ali na kraju krajeva, reč je o zajedničkom projektu, pa zato naša zajednička pozicija može samo pomoći da se brže reše sva pitanja”, kazala je Bratušekova.

Agencija Interfaks navodi da su se krajem novembra premijeri te tri zemlje dogovorili da istupe sa zajedničke pozicije o realizaciji Južnog toka.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart rekao je prošle nedelje u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski Gasprom zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!