Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRusija i Srbija...

Rusija i Srbija 4. septembra o isporukama ruskog gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izrazio je očekivanje da će dugoročni sporazum o isporukama ruskog gasa, kao i izgradnja Južnog toka, obezbediti povoljniju cenu tog energenta u Srbiji.

Predstavnici Srbije i Rusije razgovaraće 4. septembra u Beogradu o dugoročnom sporazumu o isporukama ruskog gasa za srpsko tršište, rečeno je u Ministarstvu energetike Srbije.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ukazom je odobrio Nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama ruskog gasa Srbiji do 2021. godine. Tako će iz Rusije Srbiji godišnje stizati pet milijardi kubnih metara gasa, prenela je Radio-televizija Srbije.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je za RTS da se na ovaj način rešava energetska sigurnost Srbije, što znači sigurno snabdevanje gasom ne samo za potrošače, kao što je to sada slučaj, nego se otvara i mogućnost za izgradnju gasnih elektrana i unapreređenje hemijskih projekata u Srbiji.

“Mi u narednih deset godina imamo garanciju Ruske Federacije da nam, u količinama do pet milijardi kubnih metara obezbede da kupujemo gas po tržišnim uslovima na način na koji je to regulisano dugoročnim ugovorom između ‘Gasproma’ i ‘Srbijagasa'”, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, sledi potpisivanje dugoročnog ugovora između “Gasproma” i “Srbijagasa” koji će precizirati komercijalne uslove isporuke gasa – koliko će se kupovati po naftnoj formuli, koliko po spot formuli.

Direktor “Srbijagasa” je kazao da će izgradnja Južnog toka i ovaj ugovor obezbediti povoljniju cenu gasa u Srbiji.

“U ovom momentu očekujemo da, ne kao posledica ovog sporazuma već kao posledica kretanja cena nafte na svetskom tržištu, padne sa nekih 480 dolara, koliko je sada, na oko 420 dolara”, rekao je Bajatović.

Međutim, to se neće odraziti na cenu gasa na srpskom tržištu, jer je ona oko 30 odsto ispod realne cene, rekao je Bajatović i istakao da će Srbija, dugoročno gledano, imati ozbiljne koristi od ovog sporazuma i od Južnog toka.

Prema njegovim rečima, gas za srpsko tržište je već pojeftinio 12 odsto prema ugovoru koji je s “Gaspromom” potpisan za ovu godinu. “Mi očekujemo da će, prilikom potpisivanja dugoročnog sporazuma, cena biti još povoljnija u smislu da se obavezujete da ćete 10 godina poslovati. To bi trebalo da znači i da su cenovni uslovi i za jednu i za drugu stranu povoljniji”, naveo je Bajatović.

Kada je reč o zemljama u okruženju, Bajatović je rekao da, prema njegovim saznanjima, te države nemaju ugovore na 10 godina kao što ima Srbija.

On je naveo da je ranija praksa “Srbijagasa” bila takva da gas kupuje kvartalno od “Gasproma”.

“I ovo će sada, u principu, biti godišnji ugovori. Dakle, svake godine će se ugovarati potrebne količine, ali mi imamo garanciju Ruske Federacije da možemo da povlačimo određene količine gasa i to se više neće postavljati kao pitanje. Mi moramo shvatiti i da je naše tržište liberalizovano po evropskim propisima. To ne znači da se zatvaraju vrata u smislu konkurencije, što će, samo po sebi, doneti benefite”, rekao je direktor “Srbijagasa” za RTS.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!