Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Uvoz električne...

Rumunija: Uvoz električne energije eksplodirao u prvom kvartalu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na pozadini značajnog padu proizvodnje električne energije u termoelektranama, deficit energetskog bilansa u prvom kvartalu 2020. godine u Rumuniji više je nego dupliran u odnosu na isti period prošle godine, i pored pada domaće potrošnje.

Prema podacima Transelektrike za prva tri meseca ove godine, neto domaća potrošnja smanjena je za 2,9%, a neto proizvodnja električne energije za 4,5%. Izvoz  je povećan za 32,5% u poređenju sa istim periodom 2019. godine, ali i uvoz takođe beleži porast za 44,3%.

To pokazuje da je Rumunija bila neto uvoznik električne energije u prvom kvartalu ove godine, čak i pored pada potrošnje, a deficit bilansa je povećan u odnosu na prošlu godinu.

Domaća proizvodnja električne energije je u prva tri meseca iznosila 14,4 TWh, što predstavlja pad sa 15 TWh, koliko je zabeleženo u prva tri meseca 2019. godine. U najvećom obimu je smanjen doprinos termoelektrana, sa 6,3 TWh u 2019. godini (udeo u ukupnoj proizvodnji 42%), na 5,4 TWh (38% udela) u prvom kvartalu 2020. godine. Proizvodnja nuklearnih elektrana i obnovljivih izvora energije lagano je porasla, dok je proizvodnja hidroelektrana neznatno smanjena.

U prvom kvartalu 2020. godine Rumunija je registrovala uvoz 1,9 TWh električne energije, uz izvoz od 1,4 TWh, tako da već posle prva tri meseca bilans iznosi minus 0,5 TWh. I u prvom kvartalu 2019. godine država je bila neto uvoznik električne energije, ali deficit, u pogledu obima, bio je značajno manji: minus 0,2 TWh.

Podaci o izvozno-uvoznim tokovima sa susednim zemljama

„Izvoz na granicama sa Srbijom, Mađarskom i Ukrajinom je smanjen i povećan na granici sa Bugarskom, a uvoz je smanjen na granici sa Bugarskom i značajno povećan na interkonekcionim linijama koje se nalaze u oblastima sa deficitom proizvodnje električne energije (na granicama sa Mađarskom i Ukrajinom), ali i povećan za 99% na liniji interkonekcije koja se nalazi u području suficita u proizvodnji električne energije, odnosno na granici sa Srbijom“, navodi Transelektrika.

Bugarska. Uvoz električne energije smanjen je za 63%, na samo 62 GWh, u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabeleženo 170 GWh. Izvoz je, međutim, masovno povećan na 1,25 TWh (rast od 76%). To je jedina susedna zemlja sa kojom Rumunija i dalje ima suficit.

Srbija. Uvoz je u prvom kvartalu gotovo udvostručen u odnosu na prethodnu godinu, na 253 GWh (sa 117 GWh u 2019.), dok je izvoz pao za gotovo polovinu (163 GWh u prvom kvartalu 2020. u poređenju sa 319 GWh u istom periodu prošle godine)

Mađarska. Uvoz je povećan za 67% u prvom kvartalu 2020. godine u poređenju sa 2019. godinom (663 GWh u odnosu na 395 GWh), a izvoz je smanjen tri puta: 16 GWh u poređenju sa 48 GWh.

Ukrajina. Sa ovim susednim tržištem Rumunija ima najveći deficit, imajući u vidu da je izvoz električne energije iz Rumunije u Ukrajinu bio praktično nula, dok je izvoz povećan za oko 48% u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Izvoz je iznosio samo 1 GWh (5 GWh u 2019. godini), dok je uvoz porastao sa 650 GWh na 963 GWh.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!