Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRumunija: Potrošnja električne...

Rumunija: Potrošnja električne energije smanjena za 7,6% u prvoj polovini godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Potrošnja električne energije u Rumuniji smanjena je za 7,6%, na 24,4 TWh u prvoj polovini 2023. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku INS.

Potrošnja električne energije u privredi pala je za 5,7%, na 18,5 TWh, a domaćinstva su u istom periodu trošila 12,6% manje struje – odnosno oko 5,7 TWh.

Ukupna proizvodnja električne energije dostigla je 29,9 TWh u prvoj polovini 2023. godine, što je za 5% više u odnosu na isti period 2022. godine.

Proizvodnja u termoelektranama smanjena je za 21% i dostigla 8,4 TWh. Proizvodnja u hidroelektranama povećana je za 48% na 11,4 TWh, dok je proizvodnja električne energije u nuklearnoj elektrani Černavoda povećana za 3%, na 5,34 TWh. Proizvodnja energije vetra u periodu januar-jun dostigla je 4 TWh. Proizvodnja solarne energije dostigla je 817 GWh u istom periodu.

Izvoz električne energije u prvih šest meseci iznosio je 6,43 TWh, što je je za 109% više u odnosu na isti period 2022. Istovremeno je uvoz električne energije smanjen za 6%, na 3,6 TWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!