Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Nukelarelektrika prodaje...

Rumunija: Nukelarelektrika prodaje električnu energiju za isporuku na proleće po ceni od preko 200 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Da Rumunija ima veliki deficit električne energije potvrdila je jučerašnja aukcija na tržištu za bilateralne ugovore berze OPCOM. 

Naime, Nuklearelektrika je ponudila na prodaju nekoliko paketa električne energije za isporuku u prva četiri meseca 2022. godine, a nakon velikog nadmetanja među zainteresovanim kupcima proizvođač je ugovorio prodaju po cenama koje su bile za 50% više od traženih.

Nuklearelektrika, operater nuklearne elektrane Cernavoda, ponudila je na  centralizovanom tržištu za bilateralne ugovore sa proširenom aukcijom, više paketa električne energije, u bandu, sa isporukom od 1. januara do 30. aprila 2020. godine.

Za paket kapaciteta 10 MW (blizu 29.000 MWh), po ceni od 655 leva (132,5 evra), pristiglo je čak 11 ponuda, uključujući velike snabdevače (Elektrika, E.On, Enel, Tinmar), najvećeg potrošača u zemlji (Alro) i distributivne kompanija, za pokrivanje sopstvene tehnološke potrošnje. 

Paket je kupila Enel Energie Muntenia, po ceni od 1.010 leva (204,3 evra) po MWh. Enel je na samom startu ponudio 1.020 leva (206,4 evra) po MWh kako bi osigurao kupovinu.

Za drugi, identičan paket, pristiglo je 12 ponuda. Enel je ponovo dao najbolju ponudu a ugovor je zaključen po ceni od 1.011 leva (204,5 evra) po MWh.

Za treći paket snage 5 MW u bandu (14.395 MWh), takođe sa isporukom u prva četiri meseca sledeće godine, po istoj ceni, bilo je čak 17 zainteresovanih kompanija koje su podnele ponude. Najveću ponudu dao je ponovo Enel Energie Muntenia –  1.010 leva (204,3 evra) po MWh.

Konačno, za četvrti paket, takođe snage 5 MW, pristiglo je rekordnih 19 ponuda. Prema podacima portala e-nergia.ro, to je najveći broj ponuda za kupovinu na ovoj platformi u poslednjih nekoliko godina, a verovatno i od kada platforma postoji.

Ponude su podneli veliki veliki snabdevači i njihovi konkurenti (Tinmar, Getica, MET), veliki potrošači (Alroa, Petrom), trgovci (Monson, Axpo), ali i Transelektrika, zajedno sa distributivnim kompanijama.

Paket je kupio Enel po ceni od 1.011 leva (204,5 evra) po MWh.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Rumunija: Engie kompletirao kupovinu vetroparka od 80 MW

Engie je završio proces kupovine operativne onšor vetroelektrane kapaciteta 80 MW, koja je bila u vlasništvu EnerCap Capital Partners Group i EP Global Energy. Smešten u gradu Chirnogeni, u okrugu Konstanca, vetropark proizvodi godišnje oko 180 GWh električne eneregije,...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!