Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Nukelarelektrika prodaje...

Rumunija: Nukelarelektrika prodaje električnu energiju za isporuku na proleće po ceni od preko 200 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Da Rumunija ima veliki deficit električne energije potvrdila je jučerašnja aukcija na tržištu za bilateralne ugovore berze OPCOM. 

Naime, Nuklearelektrika je ponudila na prodaju nekoliko paketa električne energije za isporuku u prva četiri meseca 2022. godine, a nakon velikog nadmetanja među zainteresovanim kupcima proizvođač je ugovorio prodaju po cenama koje su bile za 50% više od traženih.

Nuklearelektrika, operater nuklearne elektrane Cernavoda, ponudila je na  centralizovanom tržištu za bilateralne ugovore sa proširenom aukcijom, više paketa električne energije, u bandu, sa isporukom od 1. januara do 30. aprila 2020. godine.

Za paket kapaciteta 10 MW (blizu 29.000 MWh), po ceni od 655 leva (132,5 evra), pristiglo je čak 11 ponuda, uključujući velike snabdevače (Elektrika, E.On, Enel, Tinmar), najvećeg potrošača u zemlji (Alro) i distributivne kompanija, za pokrivanje sopstvene tehnološke potrošnje. 

Paket je kupila Enel Energie Muntenia, po ceni od 1.010 leva (204,3 evra) po MWh. Enel je na samom startu ponudio 1.020 leva (206,4 evra) po MWh kako bi osigurao kupovinu.

Za drugi, identičan paket, pristiglo je 12 ponuda. Enel je ponovo dao najbolju ponudu a ugovor je zaključen po ceni od 1.011 leva (204,5 evra) po MWh.

Za treći paket snage 5 MW u bandu (14.395 MWh), takođe sa isporukom u prva četiri meseca sledeće godine, po istoj ceni, bilo je čak 17 zainteresovanih kompanija koje su podnele ponude. Najveću ponudu dao je ponovo Enel Energie Muntenia –  1.010 leva (204,3 evra) po MWh.

Konačno, za četvrti paket, takođe snage 5 MW, pristiglo je rekordnih 19 ponuda. Prema podacima portala e-nergia.ro, to je najveći broj ponuda za kupovinu na ovoj platformi u poslednjih nekoliko godina, a verovatno i od kada platforma postoji.

Ponude su podneli veliki veliki snabdevači i njihovi konkurenti (Tinmar, Getica, MET), veliki potrošači (Alroa, Petrom), trgovci (Monson, Axpo), ali i Transelektrika, zajedno sa distributivnim kompanijama.

Paket je kupio Enel po ceni od 1.011 leva (204,5 evra) po MWh.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....

Srbija bi mogla da dobije prvu nuklearku pre 2050.

U zavisnosti od strateških odluka vezanih za korišćenje nuklearne energije, prva nuklearna elektrana u našoj zemlji bi mogla da se pojavi na mreži pre 2050. godine, stoji u nacrtu „Strategije razvoja energetike u Srbiji do 2040. godine sa projekcijama...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!